Het mysterie genaamd creativiteit

Boek review - Creative Confidence

Het voelt als de dag van gisteren, de lessen beeldende vorming op school. Enerzijds vond ik het enorm ontspannend om te schilderen en tekenen, anderzijds vond ik het een drama. Ik ben namelijk niet creatief. Althans, zo voelt het. Anderen doen het altijd beter, mooier, leuker of innovatiever. Ik schilderde gewoon waar ik zin in had, om er vervolgens een onzin verhaal bij te bedenken zodat het nog wat leek. Anno 21e eeuw is het ontzettend hip en belangrijk om innovatief te zijn. Kickstarter is hot en als je een startup hebt, dan ben je pas echt cool. Dat zette mij aan het denken, wat maakt dat zij wel creatief zijn en ik niet? #wannabe?

Dat bracht mij tot het boek Creative Confidence. De schrijvers zijn twee broers (Kelley & Kelley) die founders zijn van het ‘award winning’ design bedrijf IDEO. Ze ontwikkelen services, producten, ruimtes en interactieve ervaringen met oog op de behoeftes en gedrag van haar gebruiker. Zo lieten ze een MRI scanner eruit zien als een piratenschip, waarbij kinderen via een verhaal meegenomen werden in de fantasiewereld van piraten. Dit zorgde ervoor dat kinderen niet langer huilend in de MRI lagen, maar zelfs zeiden ‘wanneer mag ik weer?!’. In Creative Confidence wordt je meegenomen in een mensgerichte werkwijze maar ontdek je ook wat creativiteit volgens hen écht is. Zeker geen zweverig boek maar een praktisch en luchtig stappenplan om van idee of probleem tot innovatieve oplossingen te komen.

Het blijkt ten eerste een mythe dat creativiteit iets is waarmee je geboren bent (of niet). Wat een OPLUCHTING. De Kelley’s omschrijven creativiteit als een spier, hoe vaker je hem gebruik hoe beter hij wordt. Het belangrijkste is dat je overtuigd bent van jezelf, de gedachte dat je niet creatief bent is je grootste vijand, een mentale blokkade.

Het blijkt een mythe dat creativiteit iets is waarmee je geboren bent (of niet).

Het boek brengt je op ideeën om in de schoenen van je doelgroep te gaan staan, hoe kom je achter behoeftes en motivaties? Bij Duwtje is dit de rode draad in onze gedragsanalyse, je moet snappen om wie het draait. Vervolgens ga je ideeën ontwikkelen, zo veel als je kunt. En misschien zit hét idee er nog niet tussen, maar de broers gebruiken slimme opdrachten om van al je wilde ideeën een concept te maken. Combineer bijvoorbeeld eens twee ideeën en maak er iets nieuws van. Hoe verder je in het boek komt des te praktische het wordt.

Door talloze voorbeelden te geven uit hun eigen bedrijf, maar ook van bijvoorbeeld Apple en de Amerikaanse Belastingdienst wordt je continu geïnspireerd. En ook al lijkt dit om hele commerciële producten te gaan, het gedragsverandering component is huge! Een van de belangrijkste psychologen Albert Bandura wordt meerdere malen aangehaald, bijvoorbeeld wanneer het gaat over zelfeffectiviteit. 

Dit boek heeft niet alleen mijn mindset veranderd (ik ben ook creatief, yes!), maar heeft me vooral veel handvatten gegeven om op een andere manier te gaan werken. En zelfs als je op zoek bent naar een carrièreswitch dan gaat dit boek je daar nog bij helpen. Het laatste hoofdstuk bestaat bovendien uit challenges, mocht je meteen aan de slag willen ;)!

Creative Confidence is o.a. hier verkrijgbaar als e-book, hardcover en paperback.

Boekentips

Waarom verdwijnt onze hoofdpijn eerder wanneer we een aspirine slikken ter waarde van een 50 cent dan wanneer we een aspirine slikken ter waarde van 1 cent? Je rationele zelfbeeld zal als sneeuw voor de zon verdwijnen na het lezen van dit boek. Feiten en anecdotes wisselen elkaar naadloos af waardoor je er niet alleen wat van opsteekt, maar het ook nog vermakelijk is.

Heb jij een briljant idee, maar lukt het je maar niet om hem aan de man te brengen? Dit boek laat je zien welke kenmerken een idee laat ‘kleven’ en hoe je de plakfactor kunt versterken. Een boek bomvol levendige voorbeelden (ook van hoe het niét moet) en zelfs wat oefeningen. Make your idea stick!