Het interventiekompas

"No nudge, no glory"

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV) is al een aantal jaren één van onze opdrachtgevers. Met veel plezier verzorgen wij masterclasses en lezingen over gedragsbeïnvloeding rondom nalevingsgedrag. We houden elkaar dan ook regelmatig op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op gedragsgebied. Vandaag, 19 april, waren we aanwezig bij de lancering van het Interventiekompas, in deze blog lees je onze eerste indruk!

Gedragsverandering is niet in één klik te bereiken.

Ooit van de tafel van 11 gehoord? Kleine kans, als je niet in de wereld van handhaving en regelgeving bekend bent. Het analysemodel van 11 factoren die bepalend zijn voor de nalevingsgedrag is inmiddels alweer ruim 20 jaar oud. 2 jaar geleden besloot het CCV daarom dat het tijd was voor vernieuwing, met als resultaat het Interventiekompas! Een online tool dat professionals inzicht geeft in de gedragsmechanismen en interventie strategieën van nalevingsgedrag- en communicatie. 

De tafel van 11 was vooral gericht op de rationele mens maar, zoals je als trouwe volger van onze blog weet, weerspiegelt dat maar 5% van ons gedrag. Het Interventiekompas combineert daarom het onbewuste met het bewuste, iets waar wij natuurlijk enthousiast over zijn! Het achterliggende doel is minder nadruk op het controleren en straffen van overtreders maar op het, zo positief mogelijk, stimuleren van het gewenste gedrag. Of het nou om alcoholgebruik onder de leeftijdsgrens gaat, snelheidsovertredingen of vergunningen. Na veel onderzoek in wetenschap en praktijk, testen tijdens Masterclasses en o.a. bij de Belastingdienst was het 19 april 2016 tijd voor de lancering!

Schermafbeelding 2016-04-20 om 10.17.57Hoe het werkt:

De online tool bestaat uit een zeer uitgebreide vragenlijst waarmee men de doelgroep analyseert. Het is een tijdrovende klus als je het zorgvuldig wilt doen. Samen met een doelgroepverdeling waarin verschillende typen overtreders gecategoriseerd worden, vormen de resultaten het kompas. Een plaatje om naar te kijken, maar ook om te gebruiken. Elke ‘koers’ kan namelijk geselecteerd worden waarna men bij de (gedrags)mechanismen terechtkomt. Deze zijn vervolgens gekoppeld aan interventie strategieën en praktijkvoorbeelden ter inspiratie. Bovendien wordt er per strategie en voorbeeld aangegeven voor welke type overtreder dit het meest effectief is (bijv. calculerend, gelegenheid of onbedoeld).

En dan?

Het kompas geeft niet één koers aan maar stuurt je meerdere richtingen op, uiteindelijk blijft het dus ook een ‘rationele’ keuze welke strategie er gebruikt wordt. Het is een goed doordacht en onderbouwd instrument dat zowel voor nieuwe als bestaande wet- en regelgeving kan worden gebruikt. De aangedragen strategieën zijn effectief maar moeten, zoals wij weten, zorgvuldig worden toegepast want overal zitten randvoorwaarden aan. Die zien we in het huidige kompas nog niet terug, dus voorkennis van gedragsverandering is zeker een vereiste. Desalniettemin is er voor elk onderdeel een korte pop-up met informatie te raadplegen.

Conclusie

Voor wie van snelle oplossingen houdt zal het interventiekompas geen uitkomst zijn. Maar gedragsverandering is dan ook niet in één klik te bereiken. Het 1 op 1 overnemen van de aangedragen strategieën en voorbeelden is niet waarvoor het kompas bedoeld is. Het is daarom een instrument voor de expert, en die zal er zeker baat bij hebben, want de Tafel van 11 was niet alleen verouderd maar ook onduidelijk in de strategiebepaling. En zoals het CCV zelf zei: No Nudge No Glory!

Voor meer informatie: www.interventiekompas.nl 


Ter verduidelijking: 

  • De gradaties van de kompaskoers geven de mate van impact aan.
  • In de doelgroepanalyse moeten 28 vragen beantwoord worden welke vergelijkbaar zijn met een 5-punts likert schaal. Ook is er vrije ruimte voor opmerkingen.
  • In de doelgroepverdeling maakt men een schatting van de aantallen in groepen overtreders.
  • De grootte van de kompasvakjes en de gebruikte kleuren hebben geen betekenis en zijn om technische en vormgevingsredenen gekozen.