Skip to main content
WATERBEDRIJF GRONINGEN — UITROL DUWTJE IN GRONINGEN
Uitdaging:
water besparen

Het lijkt misschien alsof het altijd regent in Nederland. Niets is minder waar. Steeds vaker zijn er lange periodes van droogte. Dit merken ze ook bij Waterbedrijf Groningen, want: dat heeft invloed op het drinkwater. Zij zijn er om voldoende drinkwater beschikbaar te hebben voor alle Groningers. Aan de hoeveelheid regen kunnen ze helaas niks doen. Waar we samen wel invloed op hebben? Yes, het besparen van water.

Maar hoe doe je dat? Met deze vraag kwamen ze bij ons. Om precies te zijn: ‘Hoe geef je Groningers die wel water willen besparen – maar waarbij het nog niet zo goed lukt – een duwtje in de juiste richting, zodat ze korter douchen?’

WATER BESPAREN WATER BES

WATER BESPAREN WATER BES

Een duwtje onder de douche

Uit vooronderzoek van Waterbedrijf Groningen naar drijfveren en belemmeringen onder Groningers kwam één duidelijke knop naar voren: normen. Daar moesten we op inspelen. In ons duwtje gebruikten we daarom een slimme combinatie van consistentie en sociale bewijskracht, samen met een handige tool: de timerknop.

Hoe werkt de knop?
Simpel. Zodra je onder de douche stapt, druk je op de knop. Eerst is de
knop groen, na 3 minuten blauw, na 6 minuten rood en na 9 minuten
begint de knop te knipperen. Geen gedoe met een klok of een alarm
instellen: In één oogopslag zie je hoe lang je onder de douche staat,
met directe feedback.

Met de timerknop zie

je hoe lang je al onder

de douche staat

IK GA VOOR GRUNN IK

IK GA VOOR GRUNN IK

Ik ga voor Grunn

De doelgroep had één duidelijke overeenkomst: hun trotse gevoel voor Groningen. Dus zetten we die Groningse identiteit centraal in ons duwtje. We gebruikten het Groningse dialect, met de slogan “Ik ga voor Grunn” rondom de knop. Een dubbele betekenis: aan de ene kant verwijst het naar groen gedrag en besparen, en aan de andere kant naar de trots waarmee Groningers hun provincie ‘Grunn’ noemen. Als je zegt dat je voor Grunn gaat, zeg je eigenlijk: “Ik doe mijn best voor Groningen.”

Door de knop zelf op
te hangen,
committeren de
Groningers zich aan
het gewenste gedrag

Kort in taal én kort
onder de douche

We koppelden het besparen van water bovendien aan een typisch Groningse eigenschap: Groningers houden ’t kort. Dat trokken we door naar het douchegedrag. Zo plaatsten we de doelgroep in een rol die past bij het gewenste gedrag, oftewel: we gebruikten de techniek altercasting.

Om het duwtje compleet te maken, bedachten we een slimme flyer. Op de flyer speelden we in op een sociale norm, met natuurlijk Groningen in de hoofdrol. De boodschap? Vroeger was kort douchen hier al de norm. Dat lieten we zien met een foto uit een archief, met daarbij de uitleg: “Zoals deze Groningse in 1965.”

PARTICIPATIE PARTICIPATIE

PARTICIPATIE PARTICIPATIE

De douchetimers en
flyers werden ingepakt
door mensen op een
sociale werkplaats

467

– 1 min

Groningers deden mee aan het onderzoek

In totaal zijn er 4052 douches gemeten

Groningers douchten gemiddeld 1 minuut korter nadat ze aan ons duwtje waren blootgesteld

Waterbesparing per dag als 600.000 Groningers 1 minuut korter douchen


Wil je meer weten
over dit project?

Bel of mail Britt! Zij weet hier alles van.

Volgende project

Het zal me wél

worst wezen

Hoi

Download agenda item