Skip to main content
Gemeente Eindhoven — Installatie Dutch Design Week / SOCIAL MEDIA CAMPAGNE / PARTICIPATIE MIDDELEN
Een kleine stap
voor jou

Een groeiende stad zoals Eindhoven staat voor een grote missie. Niet alleen het aantal inwoners maar ook het aantal vervoersmiddelen neemt toe. Als Eindhovenaren een kleine stap zetten richting het gebruik van deelvervoer, komen ze samen dichterbij bij het halen van deze missie: een aantrekkelijke en bereikbare stad, met genoeg ruimte en schone lucht.

Het delen van van vervoer heeft verschillende voordelen. Maar om Eindhovenaren die stap ook daadwerkelijk te laten zetten vertaalt Duwtje de campagne ‘Blij dat ik deel!’ naar Eindhoven.

DUTCH DESIGN WEEK

DUTCH DESIGN WEEK

Blijdschap is om te delen

Tijdens de Dutch Design Week vroegen we Eindhovenaren van welk vervoersmiddel zij blij worden. Bezoekers zetten – letterlijk – de eerste stap naar deelvervoer. Met een stap op het gele trapje pakten ze vouchers om hun favoriete vervoersmiddel te proberen. Door je fysiek richting je doel te bewegen, ga je er mentaal ook positiever over denken (embodied cognition). En waar je zelf blij van wordt, wil je natuurlijk graag delen met anderen. De vouchers zijn daarom via een scheurrand deelbaar.

De keuze voor een

vervoersmiddel brengt

je al een stap dichter

bij het doelgedrag

GEWOON DOEN GEWOON DOEN

GEWOON DOEN GEWOON DOEN

Eerst prikkelen,
en dan stimuleren

Deelvervoer heeft verschillende voordelen, welke aan de hand van vijf pijlers* de leidraad vormen voor de campagne. Via social media prikkelen we Eindhovenaren over deelmobiliteit na te denken en te informeren over de komst van nieuwe hubs in de stad. Daarnaast stimuleren we met een duidelijke call to action om de eerste stap richting deelvervoer te zetten. Online zet je de eerste stap door op de website meer informatie op te zoeken, en offline door met korting je favoriete vervoersmiddel uit te proberen.


5 PIJLERS


MEER RUIMTE


SCHONE LUCHT


KEUZEVRIJHEID


KOSTEN


MAKKELIJK PARKEREN


* De campagne strategie met deze 5 pijlers nemen we over van Gemeente Amsterdam en zijn gebaseerd op het B.J. Foggmodel (gedrag = motivation + ability + trigger).

‘In Eindhoven doen we da gewoon!’

PARTICIPATIE PARTICIPATIE

PARTICIPATIE PARTICIPATIE

Komt hier onze nieuwe hub?

Om het gesprek aan te gaan met buurtbewoners over de locatie van een nieuwe hub, ging de gemeente Eindhoven in verschillende wijken de straat op. Voor deze participatiegesprekken ontwikkelden we enkele communicatiemiddelen in de stijl van de campagne: social media advertenties, flyers met informatie die samen met een inwonersbrief huis aan huis werd verspreid, opvallende beachflags en een praatplaat om de gesprekken over de mogelijke locatie van de hubs te ondersteunen.

Zo leren we meer

over wat Eindhovenaren

al weten en vinden

over deelvervoer

370

36.040

115

vouchers verspreid tijdens 2 dagen op Dutch Design Week

De deelfiets kwam als meest populaire deelvervoermiddel naar voeren (45%)

Mensen bereikt via de social media campagne

Likes & 15 reacties 
op de meest populaire post


Wil je meer weten
over dit project?

Bel of mail Britt! Zij weet hier alles van.

Volgende project
Fietsparkeren in de
binnenstad

Hoi

Download agenda item