Skip to main content
Gemeente ZUTPHEN — BEWEGWIJZERING VOOR FIETSERS / BESTICKERING WINKELPANDEN
‘Even snel’ de
fiets parkeren

Nederland is een fietsland en daar zijn we trots op! Toch kunnen al die fietsen voor aardig wat overlast zorgen als ze willekeurig geparkeerd worden. Ondernemers die hun etalage prachtig optuigen, maar niet zichtbaar en bereikbaar zijn. En inwoners die in de binnenstad wonen maar niet langer fatsoenlijk hun voordeur kunnen bereiken.

Hoe zorgen we ervoor dat mensen hun fiets parkeren in de daarvoor bestemde parkeerplaatsen?

DUWTJE DUWTJE DUWTJE

DUWTJE DUWTJE DUWTJE

Watching eyes op de deur

Een onopvallende deur bleek het perfecte duwtje. Deze deur werd steevast geblokkeerd door een rij fietsen waardoor de bewoners en ondernemers moeilijk naar binnen konden. We besloten een levensgrote foto van een van deze ondernemers op de deur te plakken. Mét verbodsbord. Hiermee communiceerden we niet alleen wat de bedoeling was, ook het ‘watching eyes effect’ deed zijn werk: een gedragstechniek waarbij mensen zich bekeken voelen en zich daardoor netter gaan gedragen. Simpel en doeltreffend.

Stel je voor dat je
iedere dag een rij fietsen
weg moet tillen om je huis
in en uit te gaan

PARKEER JE FIETS BIJ

PARKEER JE FIETS BIJ

Nieuwe beeldtaal op basis
van gedragsinzichten

Zutphen is een Hanzestad en dat beeldmerk heeft de vorm van een zegel. In afstemming met stadspromotie gebruikten we de vorm van het beeldmerk in de opvallende kleur groen. Uit de pre-test bleek ook dat mensen dit beeld tevens associëren met veiligheid en duurzaamheid. Het beeldmerk lieten we duidelijk terugkomen door de ondernemers allemaal dezelfde ‘verbod sticker’ te geven om op de ramen te plakken. Groen voor de fietsenstalling en rood op de plekken waar het niet de bedoeling was om de fiets te parkeren.

“Duwtje is van het begin af aan volledig in het probleem gedoken. Dankzij vele kritische vragen kwamen ze tot een effectieve oplossing. Daarbij hebben we veel geleerd van hun werkwijze waarbij je echt leert denken ‘in termen van gedrag’.”

Binnenstadsmanager van de Gemeente Zutphen

NETJES GEPARKEERD

NETJES GEPARKEERD

Effectieve parkeervakken

In deze opdracht maakten we gebruik van snelle leercirkels. We toetsen eerst met tape op straat welke manier het aanbrengen van parkeer vakken effectief was. Deze evaluatie was kwalitatief aan de hand van foto’s en ervaringen van omwonenden en ondernemers. De succesvolle plekken zijn vervolgens in het straatwerk aangebracht met steen. Gedragskennis werd daarbij meegenomen in elk detail zoals de bepaling van kleur, het plaatsen van beugels en bebording.

“Geweldig om te zien hoe het
simpel aanbrengen van een
lijn op straat er in no-time
voor zorgt dat mensen hun
fiets netjes parkeren.
Na de test hebben we de vakken meteen in het straatwerk aangebracht

8,1

72

Gemiddeld cijfer voor het nieuwe beeldmerk

Makkelijk, vriendelijk & verplichting zijn de juiste associaties bij het nieuwe beeldmerk

Extra plekken met vakken op de markt

“Fantastisch idee!” aldus een inwoner op social media


Wil je meer weten
over dit project?

Mail Liza! Zij weet hier alles van.

Volgende project
Aardgasvrije
woonwijken

Hoi

Download agenda item