Skip to main content
STAD LEUVEN — NUDGING PLAN met gedragsinterventies
Gebruik deelmobiliteit
intensiveren

Van deelauto’s tot deelscooters en fietsen: deelvervoer wordt steeds populairder. Vooral onder mensen die geen auto bezitten. Maar ondanks deze toenemende populariteit blijkt het nog een hele uitdaging om auto-eigenaren te motiveren deelvervoer eens uit te proberen.

Hoe overkom je de hardnekkige gewoonte om voor elke reisbeweging voor je eigen auto te kiezen? Voor deze uitdaging stond de Belgische stad Leuven. Aan ons de uitdaging om met een nudging plan te komen voor de lange termijn. Hoe geven we de Leuvenaar een duwtje in de juiste richting?

BASIS OP ORDE BASIS

BASIS OP ORDE BASIS

Herkenbaar en opvallend,

maar met respect voor de

schoonheid van de stad

De basis op orde door
zichtbaarheid te vergroten

We krijgen dagelijks ontzettend veel prikkels te verwerken: van reclames tot sociale media en onze eigen eindeloze to-do lijst. Om alles te kunnen verwerken neemt ons automatische systeem een groot deel van onze beslissingen. Valt iets niet op dan is de kans groot dat ons automatische systeem het niet verwerkt. Daarom waren belangrijke peilers van het nudging plan om in te zetten op de gedragstechnieken opvallen en snelle verwerking. We besloten de deelvervoer punten een make-over te geven: we plaatsten een opvallende pijl, gebruikten herkenbare kleuren en maakten gebruik van signing op straat om de weg te wijzen.

Op welke motivatoren kunnen
we het beste inspelen?

Naast de make-over, onderzochten we met een motivatie onderzoek welke motivatoren de Leuvenaar het meest prikkelen om voor deelmobiliteit te kiezen. Een gedegen nudging plan begint immers met stevige gedragskennis. Het onderzoek bestond uit drie soorten flyers, elk gefocust op een andere motivator: duurzaamheid, gemak en kosten. We deelden de flyers op twee verschillende manieren uit: bij diverse supermarkten en huis aan huis. Alle flyers moedigden de ontvanger aan om een QR code te scannen. Welke flyer leidde tot de meeste interesse? Uit statistische analyses bleek inzetten op duurzaamheid het beste fundament te vormen voor het nudging plan.

MOTIVATOREN MOTIVATOREN

MOTIVATOREN MOTIVATOREN

DUURZAAMHEID
6,5%

Ondernam actie

GEMAK
4%

Ondernam actie

KOSTEN
3%

Ondernam actie

NUDGING PLAN NUDGING

NUDGING PLAN NUDGING

Duurzaamheid was voor de Leuvenaar de sterkste motivator om zich verder te verdiepen in deelmobiliteit. Voor het nudging plan vertaalden we deze inzichten naar een campagne en gedragsinterventies. De sleutel tot schone lucht. Hier een kleine sneak-peak!

Waarde-activatie
van duurzaamheid:
De sleutel tot schone lucht


Wil je meer weten
over dit project?

Bel of mail Loes! Zij weet hier alles van.

Volgende project
Een grote missie
voor Eindhoven

Hoi

Download agenda item