Skip to main content
HEMA ZUTPHEN — INSTORE CAMPAGNE & POINT OF SALE MATERIALEN
Het zal me wél worst wezen

Biologisch katoen is de meest gebruikte stof in de duurzame mode-industrie en een mooi alternatief voor het conventionele katoen. Het verbruikt veel minder water en er worden geen schadelijke chemicaliën gebruikt. Beter voor de natuur, de gebruiker en de katoenboer zelf dus! Maar hoe zorgen we ervoor dat de shoppende Nederlander kleding van biologisch katoen verkiest boven kleding van gewone katoen? Samen met de Hema in Zutphen onderzochten we dit vraagstuk en gaven we de consument een duwtje naar duurzaam winkelen.

DUWTJE DUWTJE DUWTJE

DUWTJE DUWTJE DUWTJE

Ga voor organic cotton

In samenwerking met de Hema Zutphen rolden we twee verschillende duwtjes uit. Het eerste duwtje bestond uit een aangepast schap waar de duurzame variant opvallend naast de standaard variant werd aangeboden (waar deze voorheen op een andere plekken hing en niet goed duidelijk was wat nou wat was). Daarboven hing een bord waarin de gedragstechniek negatieve goal framing was verwerkt. Op het bord werd visueel duidelijk gemaakt hoe schadelijk of verspillend standaard katoen is.

Het tweede duwtje bestond uit een beloning: een spaaractie voor “Het zal me wél een worst wezen” Hema tas. Bij de aankoop van 3 duurzame artikelen ontvingen de klanten deze linnen tas.

Stel je voor dat je
iedere dag een rij fietsen
weg moet tillen om je huis
in en uit te gaan

RESULTAAT RESULTAAT RESULTAAT

RESULTAAT RESULTAAT RESULTAAT

Duwtjes stimuleren
duurzame aankopen

De duwtjes bleken een positief effect te hebben op het kopen van duurzame kleding. Bij artikelen waarbij de prijs gelijk of iets duurder was dan het niet duurzame alternatief, nam de verkoop met maar liefst 21% toe (in vergelijking met een soortgelijke Hema winkel waar we geen duwtjes uitrolden). Wanneer er een groot prijsverschil was tussen de duurzame en niet duurzame variant, hadden de gedragstechnieken helaas geen effect. Onze portemonnee blijft dus één van de belangrijkste drijfveren. Maar wanneer de prijsverschillen klein zijn, is het inzetten van gedragstechnieken een effectieve manier om duurzame aankopen te stimuleren.

2

21%

We rolden 2 duwtjes uit in de Hema Zutphen.

Hemaklanten ontvingen een “Het zal me wél worst wezen” tas.

De verkoop van duurzame artikelen nam met 21% toe.

De duwtjes werken alleen als er geen groot prijsverschil is tussen duurzaam en niet duurzaam.


Wil je meer weten
over dit project?

Bel of mail Joyce! Zij weet hier alles van.

Volgende project
Een grote missie
voor Eindhoven

Hoi

Download agenda item