TOWEL CARD

STIMULEREN VAN SOCIAAL STUDEERGEDRAG

DE UITDAGING
‘Hoe zorg je dat studenten niet onnodig een plek bezet houden in de Universiteitsbibliotheek?’ Iedere ochtend, of het nu zondag is of niet, staan er wachtrijen voordat de deuren openen en overdag worden er onnodig lang plekken bezet gehouden. De angst om geen plekje te bemachtigen is groot. “Waar moeten we dan studeren?”.

TU Delft schakelde de hulp van Duwtje in om te kijken of het ook anders kan: kunnen we de studenten motiveren de plekken niet zo lang bezet te houden?

 

HET DUWTJE
Uiteraard! Een parkeerkaart om zonder regels het gedrag te beïnvloeden, bleek effectief. We ontwikkelden een campagne waarbij we de link legden met asociale toeristen die naar zonnebedjes toesnellen. Hiermee speelden we in op het lichtelijke schuldgevoel van de studenten. Vervolgens boden we een makkelijk alternatief als oplossing aan: de handdoek parkeerkaart.

 

HET RESULTAAT
De kaart wordt inmiddels massaal gebruikt waardoor er op de drukste tijden 20% meer plekken zijn. Studenten stellen de tijd in die ze verwachten terug te zijn zodat hun medestudenten in de tussentijd op de plek kunnen studeren. Geen regels, geen gedoe. Enkel een sociaal gebaar.

Opdrachtgever: TU Delft
Jaar: 2014
Opdracht: concept & effectmeting

20% meer plekken
door de towel card