SPIEGELS IN DE SUPER

STIMULEREN VAN GEZONDE KEUZES IN DE SUPER

DE UITDAGING
Niet zelden neemt men zich aan het begin van de dag voor om nu echt te beginnen met gezond eten. In de waan van de dag is het echter moeilijk om dit besluit op de voorgrond te houden, wat er voor kan zorgen dat er aan het eind van diezelfde dag toch weer een zak chips in het boodschappenmandje belandt. Korte-termijn-verlangens (honger, behoefte aan vet en suiker) winnen het dan vaak van de lange-termijn-verlangens (een gezond en slank persoon zijn). Hoe richten we de supermarkt zo in dat klanten gezondere keuzes maken, ook aan het einde van een lange dag?

 

HET DUWTJE
In de  sociale psychologie worden spiegels regelmatig ingezet om te herinneren aan normen en waarden (vaak gerelateerd aan de lange-termijn-verlangens/voornemens die men heeft) en op die manier wenselijk gedrag te stimuleren. De spiegelnudge is de perfecte techniek om in een supermarkt uit te rollen.

De spiegelnudge, waarbij spiegels boven het groente en fruit komen te hangen en in pilaren bij de ongezonde producten, werkt tweeledig. Ten eerste richt het zich indirect op het stimuleren van gezond gedrag  middels bovengenoemd mechanisme: door het zelfbewustzijn te verhogen worden bestaande normen en waarden over gezond eten geactiveerd. Ten tweede maken spiegels de nadelige consequenties van het gedrag zichtbaar, de spiegel is namelijk ook een zeer directe confrontatie met overtollige kilo’s en dus ongezond eetgedrag.

 

HET RESULTAAT
De mogelijkheden om de spiegelnudge uit te rollen worden momenteel verkend.

Opdrachtgever: Hartstichting en ZonMw
Jaar: 2019
Opdracht: concept

Spiegels als herinnering aan gezonde doelen

× Neem contact met ons op