INBRAAKPREVENTIE MET INTERPOLIS

STIMULEREN VAN INBRAAKPREVENTIE-GEDRAG

DE UITDAGING
Een woninginbraak is een ervaring die we allemaal liever voorkomen. Als bewoner kun je veel doen om de kans op inbraak zo klein mogelijk te houden. Toch wordt er regelmatig gezien dat een inbreker heeft toe kunnen slaan door nalatigheid van bewoners. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ladder laten slingeren vlakbij een open raam? Voor deze opdracht gingen we aan de slag met het gedrag van bewoners: hoe motiveren we hen om hun huis minder aantrekkelijk te maken voor inbrekers?

 

HET DUWTJE
Bewoners werden aangespoord om hun situatie vanuit een ander perspectief te bekijken: die van de inbreker. Er werd een flyer verspreid met daarop een boevenmasker waardoor bewoners naar hun eigen woning konden kijken. Dit werd ondersteund met de tekst: Kijk door de ogen van de inbreker, hoe interessant is jouw woning? Door in de flyer vragen te stellen, werden bewoners gestimuleerd kritisch naar hun eigen situatie te kijken. Deze gedragstechniek wordt zelfovertuiging genoemd, waarbij men zelf de link legt tussen het eigen gedrag en de bijbehorende risico. Vervolgens werden hen enkele toepasselijke handelingsperspectieven aangereikt, die bewoners gemakkelijk konden uitvoeren.

 

HET RESULTAAT
Het duwtje bleek een effectieve manier om inbraakpreventiegedrag te verhogen. Het gewenste gedrag, zoals deuren sluiten en waardevolle spullen uit het zicht leggen, steeg dankzij de flyer met 9,5%. Wanneer we inzoomden op specifieke gedragingen, zagen we dat het sluiten van ramen zelfs met 36% steeg en het verplaatsen van containers met 21%.

 

In samenwerking met: Interpolis
Jaar: 2019
Opdracht: Analyse, concept & effectmeting

9,5 % MEER GEWENST GEDRAG
36 % MEER GESLOTEN RAMEN
21 % MEER CONTAINERS OP GOEDE PLEK 

× Neem contact met ons op