HEMA DUURZAAMHEID

HET ZAL ME WEL EEN WORST WEZEN

DE UITDAGING
Nooit eerder kochten we zoveel kleding. En hoe fijn het ook is om wat opties te hebben als je voor de kledingkast staat, we ontkomen er niet aan dat we massaal zorgen voor luchtverontreiniging, uitputting van grondstoffen en klimaatverandering. Het doel van de HEMA is dan ook om de verkoop van duurzame kleding te stimuleren. Hoe motiveren we klanten te kiezen voor duurzaam katoen?

 

HET DUWTJE
In samenwerking met de Hema Zutphen rolden we twee verschillende duwtjes uit. Het eerste duwtje bestond uit een aangepast schap waar de duurzame variant naast de standaard variant werd aangeboden. Daarboven hing een bord waarin de gedragstechniek negatieve goal framing was verwerkt. Op het bord werd visueel duidelijk gemaakt hoe schadelijk of verspillend standaard katoen is. De afbeeldingen werden ondersteund met teksten zoals 1 hemdje van standaard katoen verspilt 15 liter meer water dan organic cotton”.

Het tweede duwtje bestond uit een beloning: een spaaractie voor “Het zal me wél een worst wezen” Hema tas. Bij de aankoop van 3 duurzame artikelen ontvingen de klanten deze linnen tas.

 

 

HET RESULTAAT
De duwtjes bleken een positief effect te hebben op het kopen van duurzame kleding. Bij artikelen waarbij de prijs gelijk of iets duurder was dan het niet duurzame alternatief, nam de verkoop met maar liefst 21% toe (in vergelijking met een soortgelijke Hema winkel waar we geen duwtjes uitrolden). Wanneer er een groot prijsverschil was tussen de duurzame en niet duurzame variant, hadden de gedragstechnieken helaas geen effect. Onze portemonnee blijft dus één van de belangrijkste drijfveren. Maar wanneer de prijsverschillen klein zijn, is het inzetten van gedragstechnieken een effectieve manier om duurzame aankopen te stimuleren.

 

Opdrachtgever: HEMA
Jaar: 2019
Opdracht: Analyse, concept & effectmeting

21 % stijging verkoop duurzame sokken

× Neem contact met ons op