100 OGEN & SPIEGELWAND

SOCIAAL GEDRAG STIMULEREN

DE UITDAGING
De gemeente Deventer schakelde onze hulp in om met gedragsinzichten de beleving van de openbare ruimte te verbeteren. Uit de gedragsanalyse bleek dat met name de beleving rondom een plein genaamd de Beestenmarkt veel te wensen overliet: bewoners hadden last van lawaai ’s avonds, vonden het plein te rommelig (veel afval) en niet uitnodigend.

 

HET DUWTJE
Als we inzoomen op de bestaande nudges uit het vakgebied van gedragsverandering zien we een aantal opties zoals voetstapjes naar prullenbakken, maar wij gingen net dat stapje verder. Hoe? Door een nieuw concept te introduceren: Welkom in onze voortuin! Een overkoepelend concept om sociaal wenselijk gedrag op een positieve manier te stimuleren. Troep weggooien doe je immers minder snel in iemands voortuin. Een enorme glazen wand werd beplakt met honderden portretten van buurtbewoners die alle bezoekers verwelkomen in hun voortuin. Niet langer iets waar je anoniem en ongezien je ding doet, maar een gebied waar de mensen achter de voordeuren een gezicht kregen.

 

HET RESULTAAT
Het resultaat was een significante stijging in de beoordeling van bezoekers en bewoners op schoonheid van het plein en de sociale cohesie.

Opdrachtgever: Gemeente Deventer
Jaar: 2017
Opdracht: concept & effectmeting

Een stijging 
in beleving v/d ruimte