Groenwaaier

GROENWAAIER | EEN GROENE START

DE UITDAGING
Heb jij over duurzaamheid nagedacht toen je je huis ging kopen? ABN Amro en Florius zetten steeds meer in op duurzaamheid en willen klanten stimuleren duurzame keuzes te maken, bijvoorbeeld bij het afsluiten van de hypotheek. Hun missie: In 2030 scoren alle woningen die zij helpen financieren gemiddeld een energielabel A. Maar mensen moeten al aan zoveel denken in het koopproces, past daar nog wel iets extra’s bij?

Aan de hand van ons gedragsmodel interviewden we kopers en hypotheekadviseurs en doken de literatuur in. Zo werd bijvoorbeeld helder dat kopers het hele proces al behoorlijk ingewikkeld vonden en geen idee hadden dat er producten zijn om verduurzaming mee te financieren. Verduurzaming is belangrijk, en dat vinden kopers ook. Uit onderzoek blijkt dat 35% van de kopers al uit zichzelf energiebesparende maatregelen neemt. Dit percentage stijgt zelfs naar 55% wanneer de adviseur erover begint. Daarin zagen wij een kans!


HET DUWTJE
Om hypotheekadviseurs te helpen hun klanten een duwtje richting duurzaamheid te geven is de Groenwaaier ontwikkeld. Deze kunnen adviseurs gebruiken om tijdens het financiële adviesgesprek het onderwerp duurzaamheid aan snijden, aangezien zo’n gesprek hét moment is voor kopers om een duurzame keuze te maken.
Door eerder in het proces te prikkelen en frictie te creëren maakt de klant de beslissing voor verduurzaming eerder. Deze keuze wordt geframed in termen van NU. NU een lage energierekening & NU een kleine stap. Hierdoor wordt urgentie voor het moment gecreëerd en prikkelen we verliesaversie. Daarbij nemen we weerstand zoals inertia en scepticisme weg door garantie in te bouwen: NU financieren, later rustig de tijd voor de uitwerking.

 

HET RESULTAAT
Als pilot is de Groenwaaier verspreid onder 30 advieskantoren. Deze kantoren zijn vervolgens benaderd met een vragenlijst ter evaluatie. Hieruit bleek dat tweederde van de adviseurs de groenwaaier heeft ingezet tijdens oriëntatie- en adviesgesprekken en de groenwaaier wil blijven ontvangen. Ook denkt meer dan 70% van de adviseurs dat de klant aan het denken wordt gezet door de Groenwaaier.

 

Adviesrapport: Florius
Jaar: 2020
Opdracht: Analyse, concept & effectmeting

2 OP DE 3 DENKT DAT HET ONDERWERP VERDUURZAMEN VAKER AAN BOD KOMT DOOR DE GROENWAAIER. 1 OP DE 3 WEET DIT ZEKER.

× Neem contact met ons op