Pas op voor de trucs van RyanAir!

 

Wie weleens een vlucht heeft geboekt bij RyanAir weet vast wat ik bedoel. De tickets zijn vrij goedkoop, dus ze moeten toch ergens hun geld aan verdienen. Bij het boeken van je ticket moet je voortdurend alert zijn op beïnvloedingstactieken die je verleiden tot het kopen van koffers, priority en reisverzekeringen. Lees deze blog om te voorkomen dat je teveel geld kwijt bent, zonder dat je het door hebt.   Commitment Allereerst merk je bij het zoeken van je tickets goedkoop te kunnen vliegen, dus besluit je met RyanAir te vliegen. Bij het boeken ontdek je echter dat in sommige gevallen je koffer duurder is dan je eigen zitplaats (bijvoorbeeld 70 euro per koffer). Voor een weekendje weg kun je af met handbagage, maar een langere vakantie wordt door de meesten toch lastig. Op dat moment heb je al helemaal besloten om te gaan boeken en zag je jezelf al  op het strand liggen met een cocktail in je hand. Totaal gecommit aan het boeken denk je: Ach, dit valt ook nog wel mee en stoïcijns ga je verder.   €18.000 verliezen? Dan word je gevraagd of je een verzekering wil. Of nou ja ‘vragen’? Er staat: “Koop uw reisverzekering” en daaronder het dramatische bedrag van €18.000 euro van een recente geval (bewijs dat het mis kan gaan). Het verliezen van €18.000 (loss aversion) zie je vast niet zitten, dus ben je waarschijnlijk geneigd de verzekering af te sluiten. Verlies vinden we namelijk zo erg dat we er veel voor over hebben om dat te voorkomen.

Schermafbeelding 2013-07-09 om 15.16.46

Wonen in het land ‘zonder verzekering’
Mocht je daar toch niet in trappen, dan heeft RyanAir nog iets bedacht. In plaats van een vraag of je de verzekering wil, staat er “Selecteer het land waar u woonachtig bent”. Braaf als we zijn, gaan we automatisch op zoek te gaan naar “Netherlands” en hup er is €17,39 per passagier bij opgeteld. En daarbij zie je in het menu ook nog dat je voor slechts €2,99 alle vinkjes van de vezekering hebt. Nu je toch bezig bent, kan dat er ook nog wel bij? (anker) Pas als je goed leest zie je dat er ook een optie is om géén reisverzekering te nemen, namelijk door op de “waar bent u woonachtig” vraag te antwoorden: “Zonder verzekering reizen”. Logisch toch? Not.

Schermafbeelding 2013-07-09 om 09.38.00

Alsof dat nog niet genoeg is…
En als je dan nog niet om bent, doet RyanAir nog een laatste poging. Vlak voor het betalen komt er een ‘BELANGRIJK BERICHT’ in beeld. “De meeste mensen (sociale bewijskracht) krijgen er spijt van (spijt willen we maar al te graag graag voorkomen) als ze geen verzekering hebben. Wilt u dit risico nemen? (we vermijden risico’s liever). En weer wordt een flink bedrag (€2223) tegenover ‘slechts’ €15,50 gezet (anker). Tenslotte is ook de JA-knop groot en groen, waardoor je ernaar toe getrokken wordt. En moet je zoeken naar een nauwelijks zichtbaar ‘nee dank u’ (drempel). Aan alle kanten word je dus gestuurd om een reisverzekering af te sluiten, terwijl veel mensen een doorlopende verzering hebben en een kortlopende verzekering elders goedkoper is.  

Ethisch?
Regelmatig wordt ons de vraag gesteld of het ethisch is gedragsbeïnvloedingstechnieken in te zetten. Ons antwoord is dan dat je het zelf wel voelt of iets wel of niet door de beugel kan, dat is tenminste hoe het bij ons werkt. Wij zouden zeker niet meewerken aan deze werkwijze van RyanAir en hopen met deze blog te voorkomen dat jij (en deel het vooral met anderen) onnodig een reisverzekering afsluiten. Deze uitspraken van de grote baas O’Leary zeggen genoeg: “If you want a quiet flight, use another airline. Our flights are noisy, full and we are always trying to sell you something. We don’t want to hear your sob stories. What part of ‘no refund’ don’t you understand?”

× Neem contact met ons op