WAAROM GADGETS NIET VOORKOMEN DAT BABY’S OVERLIJDEN IN BLOEDHETE AUTO’S

EEN DUWTJE OPLOSSING

Een achttien maanden oude baby, compleet vergeten door haar moeder, spendeerde 4 uur in een auto waarvan de temperatuur al snel opliep naar 30 graden. Hoewel de baby nog leefde toen ze in het ziekenhuis aankwam, overleed ze kort daarna alsnog aan de gevolgen van oververhitting. Het overkomt gemiddeld 37 kinderen per jaar, om nog maar te zwijgen van de vele honden en andere huisdieren, en de reacties op deze ouders zijn niet mals: het zijn slechte ouders, ze hadden nooit kinderen mogen krijgen en een enkeling wenst ze zelfs de doodstraf toe. 

Alleen maar praten over dit soort problemen is echter niet ons ding, we willen iets DOEN. Dus we besloten er eens voor te gaan zitten: wat kunnen we bedenken om oververhitting in auto’s te voorkomen?

Psychologisch onderzoek laat zien dat stress en slaaptekort van grote invloed zijn op ons gedrag. Hypothetisch gezien kan de meest geniale ouder, door chronisch slaapgebrek en stress op het werk, zijn of haar kind gewoon in een auto laten zitten. Het overkwam twee ouders die net hun eerste kindje hadden en druk aan de slag waren met het maken van de animatiefilm Toy Story. De druk bij animatiestudio Pixar was hoog en de werktijden absurd. Gelukkig waren ze er net op tijd bij, maar de directeur van Pixar besloot het roer per direct om te gooien en verminderde de werkdruk om soortgelijke situaties in de toekomst te voorkomen.

Langzaamaan lijken meer en meer mensen de invloed van factoren van buitenaf dus te erkennen, toch worden de gadgets die er op de markt zijn, zoals kinderzitjes die een signaal geven als het riempje nog dicht zit, nauwelijks verkocht. Hoe kan dit? Waarom verzekeren we ons voor van alles en nog wat, maar zit een slim kinderzitje kopen er niet in? Een korte rondvraag laat al snel zien dat schaamte (“als ik zo’n kinderzitje koop, dan zeg ik eigenlijk dat ik incapabel ben”) en de illusie van controle (“dat overkomt mij echt niet hoor”) het winnen van de angst. Maar zijn wij ons eigenlijk wel bewust van hoe snel de temperatuur in een auto oploopt? Op een relatief koele dag van 21 graden kan de temperatuur van een auto al snel te warm worden voor een baby of hond, op warmere dagen zelfs al binnen 15 minuten. Dit bracht ons op een idee waarmee we bewustwording gaan genereren.

“Dat overkomt mij echt niet hoor”

Wat als we een heat sticker ontwikkelen die visueel maakt hoe snel de temperatuur oploopt en deze gratis beschikbaar maken? Zouden meer mensen dan openstaan voor het aanschaffen van een slimme gadget? Wij denken van wel! Het is een duwtje in de goede richting waarbij het obstakel van schaamte en de illusie van controle worden omzeild. Ouders kopen niet iets om hun mogelijke incapabele vaardigheden op te vangen, ouders leggen iets in de auto om een beter besef te hebben van de risico’s.

Bekijk de video hierboven en laat het ons vooral weten als we vaker in dit soort problemen moeten duiken!