DUWTJE Q&A

INZENDING OUDERBIJDRAGE

Ik zit in de Ouderraad van de Basisschool en nu blijkt dat steeds minder ouders de vrijwillige (!) bijdrage betalen voor hun kind (merendeels om principiële redenen). Het gaat om 30 euro. Ook zijn er ouders die niet betalen voor het schoolreisje van hun kind, 25 euro (minder vrijwillig).

Hoe zorgen we dat ouders de vrijwillige ouderbijdrage betalen? #duwtjenodig

Een mooi voorbeeld van een #Duwtje case! Ouders zijn geïnformeerd en vaak ook herinnerd en toch wordt er niet betaald. Wat te doen? We delen de do’s & dont’s aan de hand van ons knoppenmodel!

DE DO’S & DONT’S

1

VERGROOT DE MOGELIJKHEDEN

DO: Maak de bijdrage de standaard

Als de vrijwillige ouderbijdrage standaard is aangevinkt bij het inschrijfformulier en ouders het actief moeten uitvinken als ze het niet willen betalen, vergroot je de kans dat ouders betalen. Met het inleveren van het inschrijfformulier hebben de ouders meteen commitment aan de betaling.

DO: Gebruik een Tikkie

Vaak zijn dit soort betaalverzoeken onnodig moeilijk. Je krijgt een brief met daarop zo’n eindeloos lang rekeningnummer waardoor je denkt “dat komt later wel”. Stuur de ouders een betaalverzoek via Tikkie en ze hebben de betaling zo gedaan. 

DO: Laat visueel zien wat er met de bijdrage gedaan wordt

In de verschillende reacties op deze case kwam naar voren dat veel ouders geen idee hebben waar de bijdrage voor bedoeld is.  Door duidelijk in beeld te brengen wat de bestemming van het geld is, krijgt de bijdrage een betekenis voor ouders. Foto’s van blije kinderen zijn daarbij altijd slim om in te zetten ;-)

2

ZET NORMEN SLIM IN

DON’T: “Steeds minder ouders betalen de vrijwillige ouderbijdrage”

Als je dit communiceer bereik je een averechts effect. Op deze manier lijkt het ‘normaal’ om de bijdrage niet te betalen en loop je zelfs het risico dat andere ouders ook niet meer gaan betalen.

Een betere manier om dit te communiceren is door sociale bewijskracht te gebruiken: bijvoorbeeld te zeggen: “de meeste ouders op deze school betalen 30 euro, jij toch ook?”. Of “15 van de ouders van groep 3 hebben al betaald, maakt u het ook over?”

DO: Speel in op het principe van wederkerigheid 

Scholen plannen naast het leerplichtige onderwijs ook extra sociale activiteiten, zoals sinterklaas, kerst en schoolreisjes om het de kinderen nog meer naar hun zin te maken. Door dit te communiceren aan de ouders wordt de kans groter dat zij de vrijwillige ouderbijdrage wel betalen. Dit komt omdat mensen de norm hebben dat wanneer ze iets krijgen van een ander, ze automatisch iets terug willen doen. 

3

ACTIVEER INTRINSIEKE MOTIVATIE 

Do: Koppel het betalen van de vrijwillige ouderbijdrage aan positieve emoties 

Het menselijk gedrag wordt gestuurd door emoties. Wanneer we het betalen van de vrijwillige ouderbijdrage koppelen aan positieve emoties, zal de kans groter worden dat ouders de bijdrage zullen betalen. 

4

HAAL WEERSTAND WEG

DON’T: Vastleggen waar de ouderbijdrage voor bestemd wordt

Nog sterker kan het zijn om ouders mee te laten beslissen over de bestemming van de bijdrage. Zo bevorder je het gevoel van autonomie, een fundamentele behoefte die intrinsieke motivatie aanwakkert. Daarbij voorkom je de weerstand ‘reactance’. Bij Reactance voelen mensen zich gepusht “Ik betaal al genoeg, moet dit nu ook nog?” Keuzevrijheid geven kan door ouders in de mail of brief te laten aanvinken waar zij het liefst de ouderbijdrage aan zouden willen besteden (liever carnaval vieren, meer buitenlessen of een eigen suggestie?) Daarbij kan de uitslag bij een ouderbijeenkomst besproken worden. Zo bevorder je niet alleen de autonomie, maar ook de sociale betrokkenheid. Twee vliegen in één klap! Beide zijn belangrijk voor het bevorderen van de intrinsieke motivatie.

Ook een gedragsvraag? Laat het ons weten via Facebook of stuur een mailtje naar info@duwtje.com!

× Neem contact met ons op