HOE MOTIVEREN WE MENSEN OM EEN RELAX AVOND IN TE RUILEN VOOR EEN

BIJEENKOMST OVER DUURZAAMHEID?

“We hebben een toffe bijeenkomst georganiseerd om mensen te informeren over duurzame maatregelen. Aan de inhoud van de bijeenkomst gaat het niet liggen, maar hoe zorgen we ervoor dat mensen überhaupt komen?”

Steeds meer energiebesparende maatregelen worden betaalbaar en uitvoerbaar. Een bijeenkomst voor bewoners is een mooie manier om bestaande kennis en ervaring te delen en ze te stimuleren om  er mee aan de slag te gaan. Als organisator heb je misschien al begrepen dat velen na een drukke werkdag niet meer zitten te wachten op een lange monoloog over technische aspecten. Daarom heb je een dynamische bijeenkomst georganiseerd die zelfs om 8 uur ’s avonds nog interessant is. Nu nog een gevulde ruimte. Hoe zorg je dat bewoners op deze avond ook daadwerkelijk nog hun jas aantrekken om voor de tweede keer die dag de deur uit de gaan?

1

Gebruik de kracht van sociale netwerken

Een anoniem verzoek wijs je sneller af dan wanneer de buurman of -vrouw het vraagt. Maak gebruik van de kracht van sociale netwerken door geïnteresseerden te stimuleren hun buren persoonlijk mee te vragen.  Dit kan je makkelijker maken door bij de uitnodiging een kaartje te doen dat in de brievenbus van de buren kan worden gedaan, bijvoorbeeld met de tekst  “Hee buur, zullen we samen gaan?”. Check ook eens of er actieve WhatsApp-groepen in de buurt zijn waarin de uitnodiging gedeeld kan worden.

2

Deel ervaringsverhalen

Om mensen in actie te krijgen, is het belangrijk dat ze het gevoel hebben de gevraagde handeling ook uit te kúnnen voeren. Waarom naar een bijeenkomst gaan als je denkt dat hier alleen maatregelen worden besproken die helemaal niet aan jou besteed zijn? Verhoog het gevoel iets bij te kunnen dragen aan het milieu door verhalen van personen zoals de genodigde zelf te delen. Wanneer iemand die op hem/haar lijkt het ook is gelukt om impact te maken, vergroot dit het zelfvertrouwen van de genodigde. Deel in de uitnodiging bijvoorbeeld een kort ervaringsverhaal van een buurtbewoner. Hierin kan zij vertellen dat maatregel X haar eerst best lastig leek, het uiteindelijk meeviel en haar stroomverbruik nu met 20 % is verlaagd. Let op: dit moet dan wel een verhaal naar waarheid zijn!

3

Speel in op actuele thema’s

Ga eens na wat er speelt in de buurt op het gebied van duurzaamheid. Wanneer men bijvoorbeeld veel vragen heeft over de ‘van het gas af’-ontwikkelingen, kun je deze nieuwsgierigheid mooi gebruiken om meer bezoekers te trekken. Zet een vraag die veel mensen hebben over dit onderwerp groot op de uitnodiging en besteed een deel van de bijeenkomst aan het beantwoorden van deze vraag.

4

Laat het niet afhangen van de avond zelf

Wanneer je met een vol hoofd thuiskomt van een lange werkdag, is het erg aantrekkelijk om Netflix boven een bijeenkomst over duurzaamheid te verkiezen. Helemaal nu de winter is aangebroken en het buiten koud en donker is. Hoe zorgen we dat deze tijdelijke vermoeidheid het niet wint van het goede voornemen om naar de bijeenkomst te komen? Door gebruik te maken van een heel menselijk gebrek: we zijn niet zo goed in nadenken over een gevoel dat we nu niet hebben. Vertaald naar deze situatie: na een lange nacht slaap en een uitgebreid zondagsontbijt besluit je dat het goed is om naar de bijeenkomst te komen. Op dat moment is het echter moeilijk om in te calculeren dat je op die avond zelf liever op de bank ploft.

Zorg daarom dat mensen zich aanmelden voor de bijeenkomst en geef ze een reminder op de dag zelf. Doordat mensen al hebben beloofd om te komen is de kans dat Netflix het wint net iets kleiner dan wanneer ze na die lange werkdag de keuze nog mogen maken.

5

Houd het simpel, duidelijk en visueel

Een uitnodiging vol lappen tekst schrikt af. Het risico: mensen verwerken helemaal niets meer van alle informatie die je probeert over te brengen en komen niet naar de bijeenkomst. Communiceer alleen het hoognodige, gebruik waar mogelijk afbeeldingen of symbolen en zorg dat mensen een duidelijk beeld krijgen wat ze uit de bijeenkomst kunnen halen. Je hoeft geen designer te zijn om de uitnodiging net wat aantrekkelijker en visueler te maken dan een lange Times New Roman-tekst, dat kan ook gewoon in simpele computerprogramma’s. Als je daar zelf niet zo handig in bent, vraag het dan eens aan iemand in de buurt. Dikke kans dat dat de buurjongen de benodigde vaardigheden op zijn studie dagelijks toepast.

 

En dan nog even twee open deuren die je niet mag missen

  1. Heb je een tijdstip gekozen dat schikt voor veel mensen? Een bijeenkomst zonder eten rond 18.00 of op de avond van die belangrijke voetbalwedstrijd is dus een no go.
  2. Is er een (duurzame) sponsor te strikken voor gratis biertjes en frisjes? Soms is die gezellige borrel met de buren net datgene wat een genodigde over de streep kan trekken (zij het niet de hoofdreden om te komen ;) ).
× Neem contact met ons op