Hoe Airbnb mensen hun bed laat delen

EN WAAROM WE DAT MET GEREEDSCHAP DAN NOG SPANNEND VINDEN

 

Volgens deelplatform Peerby gebruiken we een boor gemiddeld 15 minuten. Per keer? Nee, over de hele levensduur! Die klussende buurman haalt de uren er wel uit, maar zeg eens eerlijk: hoe vaak boor jij? En toch moeten we allemaal onze eigen boor (schroefmachine en sneeuwschep etc.) hebben. Dit is een typisch voorbeeld van irrationeel gedrag. Het is toch net zo gemakkelijk om een boor te delen met elkaar? Bespaart kosten, is goed voor het milieu en het is ook nog eens gezellig om elkaar weer even te zien. Maar wat nu als je voor die boor naar een onbekende moet?

SPULLEN DELEN ENG?
Voor Milieu Centraal hebben we onderzoek gedaan naar de deeleconomie: een economie waarin consumenten elkaar gebruik laten maken van onbenutte spullen. Hieruit bleek dat een groot deel van de Nederlanders het eng zou vinden om spullen te delen met mensen die zij niet kennen. Veel belemmeringen die mensen ervaren hangen samen met vertrouwen. Men is bang dat spullen kwijtraken of gestolen worden, vertrouwen andere mensen niet of hebben twijfels over de privacy. Dat is natuurlijk ook niet zo raar: je weet niet wie er bij jou aan huis zal komen om je spullen op te halen. En gaat die ander wel net zo zuinig met jóuw spullen om als dat jij dat doet?

MET VERTROUWEN HET BED DELEN
Een manier waarop dit vertrouwen verhoogd kan worden, is door te zorgen dat mensen meer over elkaar weten. Wie komt er langs om die boor op te komen halen? Deze informatie kan bijvoorbeeld gegeven worden door een kort verhaaltje, geschreven door de persoon zelf, of door reviews van anderen. We zien dit ook terug bij Airbnb. Veel persoonlijker dan je bed uitlenen wordt het niet. Persoonlijke verhalen en reviews geven zowel informatie over huurder en verhuurder. Op deze manier kunnen twee onbekenden een beter beeld van elkaar vormen, wat toch een net wat fijner gevoel geeft wanneer je met een onbekende in zee moet.

Naast dat reviews het mogelijk maken om van anderen te horen of iemand wel of niet te vertrouwen is, laten ze ook zien dat anderen je voor zijn gegaan. Dit laatste speelt in op sociale bewijskracht: de neiging om gedrag als meer gepast te zien wanneer anderen het ook doen. Vooral wanneer je je kunt herkennen in deze voorgangers, lijkt hun gedrag van invloed te zijn. We volgen namelijk het snelst het voorbeeld van mensen die op ons lijken. Dit similariteitsprincipe werkt ook andersom: we nemen sneller iets aan van iemand die op ons lijkt. Ga je ieder jaar naar Frankrijk en ben je op zoek naar een tent voor je volgende vakantie? Dan is de kans groot dat je deze sneller van een mede Frankrijk-ganger zult lenen, terwijl tenten van mensen die altijd naar Italië gaan echt niet minder goed zijn hoor ;-).

Ben jij eraan toe om die stof vangende boormachine toch maar eens uit te lenen? Ga dan op zoek naar mensen die op je lijken, en vergeet niet om een leuk verhaaltje over jezelf toe te voegen!

 

 

 

Bronnen:

1. Cialdini, R. B. (2007). Influence: The Psychology of Persuasion. New York: Harper Collins.
2. Cialdini, R. B. (2007). Influence: The Psychology of Persuasion. New York: Harper Collins.

Auteur: Suzanne van Nunen


  

 

× Neem contact met ons op