HAND-MADE

door leerlingen van de praktijkschool

We hadden de ‘handdoek-parkeerkaarten’ voor de TU Delft Library ergens uit China kant en klaar kunnen halen, maar wat is daar nou leuk aan? De TU Delft is een voorbeeld als het gaat om inventiviteit, dus wij dachten: daar sluiten we bij aan. En dat is gelukt! Met lokale materialen (#supportyourlocals) hebben leerlingen van het Praktijkonderwijs in Zutphen de parkeerkaarten voor de TU Delft geproduceerd. Voor hen was het leuk om een keer iets anders te doen en de kaarten hebben hierdoor een verhaal.

Er was eens…

Er was een school in Zutphen waar leerlingen op niveau 1 en 2 worden voorbereid op hun werkende leven. De inrichting is veel leuker dan een gewone school; je vindt er lokalen ingericht als kinderopvang of café. Wij gingen aan de slag in het productielokaal waar ze allerlei soorten handwerk verrichten. Meestal wat grover werk, zoals het verpakken van gereedschappen. Deze keer kregen de leerlingen een precisie klus, namelijk zorgen dat je op de parkeerkaart ook de tijd in kunt stellen.

Om dat voor elkaar te krijgen, moesten we inventief zijn. We ontdekten dat je perfecte gaatjes kunt maken met een speciale leertang en dat je met een leerklinknagel de aanwijzer muurvast zet. Ook voor de materialen geen anonieme bouwhandel, maar een klein onderdelenhuis waar een van onze opa’s zo’n 40 jaar gewerkt heeft. Met een gedetailleerde werkinstructie konden de leerlingen aan de slag. Ieder blok ging er een ander groepje van 4 leerlingen aan de slag en binnen 2 dagen hadden ze 250 kaarten geproduceerd!

Bedankt Praktijk Onderwijs Zutphen! En speciale dank aan docenten Tony van Klingeren, Anja Berns en Martine Westerik.