FOOD SWAP TREND: kleine stapjes naar gezonder eten

Gezonder eten… #hoedan? Een toffe trend die ons kan helpen is: Food-Swap. Het idee is dat je een ingrediënt inwisselt voor een gezonder alternatief. Bijvoorbeeld witte rijst vervangen door zilvervliesrijst of melk chocolade voor pure chocolade. Door ingrediënten met elkaar te verwisselen (swappen) maak je wat je eet vezelrijker en/of calorie-armer. Klinkt makkelijk toch?

WAAROM WERKT HET?
Stap voor stap gezonder eten in plaats van meteen je hele eetpatroon drastisch omgooien met een concrete opdracht: vervang A door B. Duidelijkheid, dat werkt! Algemene doelen leiden namelijk tot de weerstand inertia. Deze weerstand herkennen we allemaal bij gezonder eten: we weten dat het goed is, maar zien er als een berg tegenop om te beginnen. Het risico bij inertia is uitstelgedrag. Door het creëren van kleine stappen speel je in op het principe van commitment: als mensen de eerste stap hebben gezet, is de kans groter dat ze zich verbinden aan het grote doel ‘gezond eten’. Feedback kan dit effect versterken, zodat de successen je het gevoel geven dat je er echt toe in staat bent.

 

ER IS NOG 1 DUWTJE NODIG…
De vraag die echter bij deze trend overblijft is natuurlijk: hoe weet je wat een gezonder alternatief is? Hier is kennis voor nodig die we op een zo simpel mogelijke manier moeten aanbieden en op het juiste moment. Om de trend net een stapje verder te brengen, is het interessant om een experiment te doen in supermarkten met welke duwtjes we mensen het beste kunnen helpen ingrediënten te wisselen.

FOOD SWAP IN DE PRAKTIJK
Magioni is een merk dat slim inspeelt op de Food-Swap trend en de weg van de minste weerstand aanbiedt voor gezonde alternatieven. Het merk introduceerde pizzabodem’s welke (deels) het tarwebloem vervangen door groente. Zo bestaan al hun bodems uit 40% groente en minder koolhydraten en calorieën dan een normale pizzabodem. Door deze al kant-en-klaar aan te leveren wordt het voor de consument heel makkelijk gemaakt om voor een gezonde variant van de pizza te kiezen.

Om inzicht te geven in welke producten we makkelijk kunnen inwisselen voor een gezonder alternatief, kan een simpele poster al een klein duwtje in de goede richting zijn. In een oog opslag kunnen zien welke producten minder bijdragen aan gezonde voeding en welk alternatief je ervoor in de plaats kunt nemen, biedt een concreet handelingsperspectief. Daarnaast wordt het ook visuelere, wat het verwerken van de informatie in de hersenen makkelijker maakt. Wij gingen meteen aan de slag met een Duwtje FoodSwap poster!

PS. Wij waren niet de enige die aan de slag gingen: het Voedingscentrum lanceerde in 2019 de Eetwissel! Een hele mooie campagne als je het ons vraagt :)

× Neem contact met ons op