GEDRAGSEXPERT OPLEIDING

ZEVENDAAGSE OPLEIDING GEDRAGSVERANDERING

INHOUD OPLEIDING

Gedragswetenschap wordt steeds populairder, dus regelmatig kregen wij de vraag of er een opleiding bestaat voor wat wij doen. Sinds 2017 is het zo ver: de Duwtje opleiding is een feit! In deze opleiding leren we je in 7 dagen het vak van een Duwtje expert.

1 |

EEN DUIK IN

DE WERELD VAN

GEDRAGSVERANDERING

De eerste 2 dagen van de opleiding nemen we je mee in de wereld van Duwtje. Gedragsverandering is een vak; hoe pak je dat aan en hoe bereik je innovatie? We verdiepen de 20 meest effectieve technieken en delen ontelbaar veel voorbeelden om jouw impact zo groot mogelijk te maken.

WAAR GAAN WE MEE AAN DE SLAG?

 • We starten met inzicht in hoe ons gedrag wordt beïnvloed door onbewuste factoren.
 • Vervolgens zoomen we in op welke denkfouten we allemaal maken en hoe die onze keuzeprocessen sturen.
 • Ook pluizen we uit waar we vermoeid van worden en hoe we slim op deze uitputting inspelen.

2 |

MEESTER IN HET

ANALYSEREN VAN GEDRAG

 

Alleen kennis is uiteraard niet genoeg, je moet de kennis ook kunnen vertalen naar de praktijk. Waar moet je op letten als je met gedragsverandering aan de slag gaat? We delen de belangrijkste do’s en don’ts en denken actief mee met vraagstukken uit jouw vakgebied.

WAAR GAAN WE MEE AAN DE SLAG?

 • Weerstand is de eerste factor van het Duwtje Gedragsmodel en we maken ons 3 irrationele weerstanden eigen.
 • Na weerstand kijken we naar het onbewuste effect van de omgeving op ons gedrag.
 • Daaropvolgend zoomen we in op de krachtige invloed van groepsprocessen en sociale normen.
 • We sluiten het gedragsmodel af met het belang van intrinsieke en extrinsieke motivatoren voor lange termijn gedragsverandering.

3 |

EFFECTIEF

GEDRAG VERANDEREN

Hoe ga je van probleem naar oplossing? De Duwtje werkwijze zoomt in op deze onderdelen en loodst je door het oerwoud aan mogelijkheden om gedrag te veranderen. Daarbij focussen we ons op de toekomst; van welke trends kunnen we creatief gebruik maken?

WAAR GAAN WE MEE AAN DE SLAG?

 • De kern van de opleiding bestaat uit 20 gedragstechnieken, geselecteerd voor de praktijk.
 • Na de techieken delen we talloze voorbeelden zodat je je eigen duwtje kunt ontwikkelen.
 • De kracht van gedragsverandering is met kleine stappen een groot effect bereiken. Wij delen hoe ook jij dat voor elkaar krijgt.
 • We eindigen de opleiding met het rondmaken van de leercirkel en het achterhalen van welke technieken in jouw praktijk werken.

Ontwikkeld door de oprichters van het allereerste gedragsteam binnen de overheid in Nederland!

 

 

SCHRIJF JE NU IN VOOR DE VOORJAARSEDITIE

PRAKTISCHE INFO

2850,-

INCL. TOOLKIT & JAARLIJKS EVENT

INVESTERING

Een paar keer per maand op vrijdag stort je je in de wereld van gedragsverandering om vol energie de werkweek af te sluiten. De 7-daagse opleiding is 2850,- en vrijgesteld van BTW (CRKBO geregistreerd). De opleiding is inclusief Duwtje Toolkit en een jaarlijks event met andere Duwtje experts. Ook zorgen we voor goede koffie, een gezonde biologische lunch van Eetwinkel Stroom en alles wat nodig is om scherp te blijven.

VOOR WIE?

Iedereen die gemotiveerd is gedrag een duwtje te geven en samen met anderen nieuwe dingen te leren is van harte welkom bij de opleiding! Vooropleiding is niet vereist, de opleiding wordt gegeven op HBO/WO niveau.

DATA

Op de vrijdag van 10:00 tot 16:00

Voorjaar 2019

05-04-2019 | Inleiding vakgebied 
12-04-2019 | Probleemanalyse
26-04-2019 | Gedragsanalyse
10-05-2019 | Technieken deel 1
24-05-2019 | Technieken deel 2
07-06-2019 | Duwtje concept ontwikkelen
21-06-2019 | Slotdag
 

Najaar 2019

13-09-2019 | Inleiding vakgebied 

27-09-2019 | Probleemanalyse
11-10-2019 | Gedragsanalyse
01-11-2019 | Technieken deel 1
15-11-2019 | Technieken deel 2
29-11-2019 | Duwtje concept ontwikkelen
13-12-2019 | Slotdag
 
 *Onder voorbehoud van wijzigingen

LOCATIE

Oudewand 130 Zutphen

Het Duwtje pand is een lichte ruimte middenin het historische centrum van Zutphen, op een paar minuten loopafstand van het Centraal Station.

Duwtje Opleidingslocatie

DUWTJE TOOLKIT

Incl. Duwtje Toolkit met gedragsboek, werkboek en  techniekenkaartjes. Ontstaan vanuit de Sociale Psychologie en Design Thinking, helpt het je gedragsverandering met effect in de praktijk toe te passen.

BEGELEIDING

DOCENTEN & COACHES

De docenten en coaches van onze opleiding hebben allemaal een Masterdiploma in de sociale wetenschappen op zak. Daarnaast hebben zij veel praktijkervaring in het toepassen van gedragsinzichten. Daarmee garanderen we een hoog niveau van zowel theorie als praktijk. De opleiding wordt altijd gegeven door twee vaste docenten, maar we nodigen met regelmaat gastdocenten uit om een extra verdieping te geven op specifieke thema’s. Denk aan Trendwatching en Cultuurverandering. We werken met een vast netwerk aan ervaren gastdocenten.

CASES EN PRAKTIJKWERK

Tijdens de opleiding wordt in teams gewerkt aan (zelf aangedragen) praktijkcases. Op basis van een telefonische intake met iedere deelnemer onderzoeken we leerdoelen en interesses. Dat laatste vormt de basis van ieder team, zodat je met een vraagstuk aan de slag gaat waar je echt blij van wordt. Ieder team krijgt een eigen Duwtje Expert toegewezen die coacht en feedback geeft op iedere stap die gezet worden om uiteindelijk Duwtje Expert te worden.

Lees hieronder meer over onze docenten en coaches! (Toewijzing op basis van beschikbaarheid)

GEDRAGSEXPERT DRS. ARANKA SINNEMA

Hoofddocent gedragsexpert opleiding

Gedragspsychologie geeft mij een kijkje in de menselijke belevingswereld. Ik vind het bijzonder en interessant om daarmee gedrag op een positieve manier te veranderen. Naast onderzoek breng ik onze kennis vol enthousiasme over door het geven van trainingen.

OPRICHTER DUWTJE DRS. LIZA LUESINK

Hoofddocent gedragsexpert opleiding

Duwtje is ontstaan vanuit de overtuiging dat we met het benutten van kennis over gedrag zoveel meer kunnen bereiken. En dit blijkt steeds weer in de praktijk! Vol energie vertaal ik inzichten uit de wetenschap naar de dagelijkse praktijk vanuit Duwtje en in de politiek. Een vraagstuk induiken, mensen en middelen verbinden met als resultaat een mooi product: geen dag is hetzelfde!

COACHES

GEDRAGSEXPERT DRS. FINN SMEETS

Duwtje Gedragsexpert

Voor mij is het perfecte duwtje subtiel, doch effectief. Afgestudeerd als Sociaal Psycholoog aan de Radboud Universiteit met de Master Gedragsverandering op zak, ga ik alsmaar opzoek naar creatieve ideeën om duurzaam en gewenst gedrag te stimuleren. Ik duik graag in de data en haal het meeste energie uit het analyseren van de effecten van onze duwtjes.

GEDRAGSEXPERT DRS. EVA VERMEULEN

Duwtje Gedragsexpert

In de waan van de dag gedraag je je nog al eens op een manier die anderen of je toekomstige zelf ten nadele komt. Ik vind het enorm leuk om na te denken over hoe verstandig gedrag ook vandaag al aantrekkelijk en makkelijk, of op zijn minst haalbaar, kan worden gemaakt. Super dat ik bij Duwtje mag gaan toepassen wat ik tijdens mijn opleidingen Psychologie en Health Promotion leerde!

GEDRAGSEXPERT DRS. JOYCE CROONEN

Oprichter Duwtje & gedragsexpert

Vraagtekens zetten bij de dingen die we doen om zo tot een creatieve oplossing te komen, dat is waar Duwtje om draait. Daarbij combineer ik mijn kennis van de psychologie met kennis van design, ik ben er namelijk van overtuigd dat elk goed idee valt of staat met de uitvoering. Precies het goede duwtje creëren is de grootste uitdaging!

SCHRIJF JE NU IN VOOR DE VOORJAARSEDITIE