DUWTJE OPLEIDING

ZEVENDAAGSE OPLEIDING TOT GEDRAGSEXPERT

MELD JE HIER AAN

DOE JE OOK MEE?

Nieuwsgierig? Wil jij ook meer weten over gedrag? En dit direct toepassen in de praktijk? In deze opleiding leren we je in 7 dagen het vak van een Duwtje expert.

1 |

EEN DUIK IN

DE WERELD VAN

GEDRAGSVERANDERING

Gedragsverandering is een vak; hoe pak je dat aan en hoe doe je dat op een vernieuwende frisse manier? We nemen je mee in de wereld van Duwtje en delen ontelbaar veel voorbeelden om jouw impact zo groot mogelijk te maken.

WAAR GAAN WE MEE AAN DE SLAG?

 • We starten met inzicht in ons brein: hoe wordt ons gedrag beïnvloed door onbewuste factoren. Ook pluizen we uit waar we vermoeid van worden en hoe we slim op deze uitputting inspelen.
 • Vervolgens zoomen we in op welke denkfouten we allemaal maken en hoe die onze keuzeprocessen sturen.
 • Daarna maken we de start met de Duwtje werkwijze met als eerste stap: exploreren. Hoe kom je tot een geschikt gedragsvraagstuk, welke vragen stel je en welke spelers staan er op het veld?

  2 |

  MEESTER IN HET

  ANALYSEREN VAN GEDRAG

   

  Alleen kennis is uiteraard niet genoeg, je moet de kennis ook kunnen vertalen naar de praktijk. Waar moet je op letten als je met gedragsverandering aan de slag gaat? We delen de belangrijkste do’s en don’ts en denken actief mee met vraagstukken uit jouw praktijk.

  WAAR GAAN WE MEE AAN DE SLAG?

  • Weerstand is de eerste knop van het Duwtje Gedragsmodel en we maken ons 3 irrationele weerstanden eigen. Waarom stellen mensen zo graag uit? Of wat is het effect van het woord ‘moeten’ op ons gedrag?
  • Vervolgens gaan we in op de knop ‘gemak’. Hoe is het gesteld met de fysieke en mentale belasting om tot het gedrag te komen?
  • Daaropvolgend zoomen we in op de krachtige invloed van groepsprocessen en sociale normen.
  • We sluiten het gedragsmodel af met het belang van intrinsieke en extrinsieke motivatoren voor lange termijn gedragsverandering.

   3 |

   EFFECTIEF

   GEDRAG VERANDEREN

   Hoe ga je van probleem naar oplossing? De Duwtje werkwijze zoomt in op deze onderdelen en loodst je door het oerwoud aan mogelijkheden om gedrag te veranderen. Daarbij focussen we ons op de toekomst; van welke trends kunnen we creatief gebruik maken?

   WAAR GAAN WE MEE AAN DE SLAG?

   • De kern van de opleiding bestaat uit 20 gedragstechnieken, geselecteerd voor de praktijk.
   • Naast de techieken delen we talloze voorbeelden en creatieve werkvormen zodat je je eigen duwtje kunt ontwikkelen.
   • De kracht van gedragsverandering is met kleine stappen een groot effect bereiken. Wij delen hoe ook jij dat voor elkaar krijgt.
   • We eindigen de opleiding met het rondmaken van de leercirkel en het achterhalen van welke technieken in jouw praktijk werken.

    Ontwikkeld door de oprichters van het allereerste gedragsteam binnen de overheid in Nederland!

    PRAKTISCHE INFO

    2850,-

    INCL. TOOLKIT & 2X PER JAAR EEN DUWTJE EXPERT EVENT

    INVESTERING

    Over een periode van vier maanden, stort je je zeven vrijdagen in de wereld van gedragsverandering om vol energie de werkweek af te sluiten. De 7-daagse opleiding is 2850,- en vrijgesteld van BTW (CRKBO geregistreerd).

    De opleiding is inclusief Duwtje Toolkit met gedragsboek, werkboek en  techniekenkaartjes. Ontstaan vanuit de Sociale Psychologie en Design Thinking, helpt het je gedragsverandering met effect in de praktijk toe te passen.Daarnaast organiseren we twee keer per jaar een event met andere Duwtje experts.

    Vanzelfsprekend word je in de watten gelegd. We zorgen voor goede koffie, een gezonde biologische lunch  en alles wat nodig is om scherp te blijven.

    VOOR WIE?

    Iedereen die gemotiveerd is gedrag een duwtje te geven en samen met anderen nieuwe dingen te leren is van harte welkom bij de opleiding! Vooropleiding is niet vereist, de opleiding wordt gegeven op HBO/WO niveau.

    DATA

    Op de vrijdag van 10:00 tot 16:00

    VOORJAAR 2020

    Dag 1 – 31 januari – Introductie in het vakgebied
    Dag 2 – 7 februari – Gedragsanalyse deel 1
    Dag 3 – 6 maart – Gedragsanalyse deel 2
    Dag 4 – 20 maart – Technieken 
    Dag 5 – 27 maart – Technieken, conceptontwikkeling
    Dag 6 – 10 april – Evalueren
    Dag 7 – 24 april – Slotdag met hackaton

     *Onder voorbehoud van wijzigingen

    LOCATIE

    Oudewand 130 Zutphen

    Het Duwtje pand is een inspirerende  plek midden in het historische centrum van Zutphen. Het pand is een gemeentemonument dat we zelf hebben verbouwd, zodat alle faciliteiten aanwezig zijn om relaxed en tegelijk fanatiek aan de slag te gaan.

    Zutphen is een eigenzinnige stad met karakter. We raden je zeker aan om de opleiding te combineren met een nachtje weg. Tips hebben we genoeg, dus vraag er vooral naar!

    BEREIKBAARHEID

    Wji stimuleren het gebruik van het openbaar vervoer en je vindt ons pand op een paar minuten loopafstand van het station.

    Kom je toch met de auto? Achter het station is een prettige parkeergarage (Qpark Lijmerij 2) en om de hoek is betaald parkeren op het Hagepoortplein, David Evekinkstraat of Basseroord.

    DUWTJE TOOLKIT

    Incl. Duwtje Toolkit met gedragsboek, werkboek en techniekenkaartjes. Ontstaan vanuit de Sociale Psychologie en Design Thinking, helpt het je gedragsverandering met effect in de praktijk toe te passen.

    BEGELEIDING

    DOCENTEN & COACHES
    De docenten en coaches van onze opleiding hebben allemaal een Masterdiploma in de sociale wetenschappen op zak. Daarnaast hebben zij veel praktijkervaring in het toepassen van gedragsinzichten. Daarmee garanderen we een hoog niveau van zowel theorie als praktijk. De opleiding wordt altijd gegeven door twee vaste docenten, maar we nodigen met regelmaat gastdocenten uit om een extra verdieping te geven op specifieke thema’s. Denk aan Trendwatching en Cultuurverandering. We werken met een vast netwerk aan ervaren gastdocenten.

     

    CASES EN PRAKTIJKWERK
    Tijdens de opleiding wordt in teams gewerkt aan (zelf aangedragen) praktijkcases. Op basis van een telefonische intake met iedere deelnemer onderzoeken we leerdoelen en interesses. Dat laatste vormt de basis van ieder team, zodat je met een vraagstuk aan de slag gaat waar je echt blij van wordt. Ieder team krijgt wordt gecoacht door een Duwtje Expert waarbij feedback wordt gegeven op iedere stap richting Duwtje Expert.

    Lees hieronder meer over onze docenten en coaches (toewijzing op basis van beschikbaarheid).

    GEDRAGSEXPERT DRS. MARIJE HOFLAND

    Hoofddocent Duwtje expert opleiding

    Tijdens de start van mijn loopbaan bij een gemeentelijke organisatie is mijn passie voor het vakgebied van gedragsverandering verder aangewakkerd. Van huis uit ben ik socioloog maar heb mij bijgeschoold als gedragsdeskundige. Een mooie combinatie, waarvan ik de meerwaarde in de praktijk steeds ervaar; kennis van het menselijk gedrag en de maatschappelijke context maken dat je meer kans van slagen hebt.

    OPRICHTER DUWTJE DRS. LIZA LUESINK

    Hoofddocent Duwtje expert opleiding

    Duwtje is ontstaan vanuit de overtuiging dat we met het benutten van kennis over gedrag zoveel meer kunnen bereiken. En dit blijkt steeds weer in de praktijk! Vol energie vertaal ik inzichten uit de wetenschap naar de dagelijkse praktijk vanuit Duwtje en in de politiek. Een vraagstuk induiken, mensen en middelen verbinden met als resultaat een mooi product: geen dag is hetzelfde!

    COACHES

    GEDRAGSEXPERT DRS. SUZANNE VAN NUNEN

    Vol nieuwsgierigheid houd ik mij bezig met de vraag waarom mensen doen wat ze doen. In het bijzonder: waarom we soms níet doen wat wel goed, veilig of gezond voor ons zou kunnen zijn. Met grote passie reis ik de wereld rond, waarbij het ontdekken van gedrag in verschillende culturen en plekken me erg aanspreekt. Als gedragsexpert hoop ik met ieder duwtje het mooie in de mens omhoog te kunnen halen.

    OPRICHTER DUWTJE DRS. JOYCE CROONEN

    Vraagtekens zetten bij de dingen die we doen om zo tot een creatieve oplossing te komen, dat is waar Duwtje om draait. Daarbij combineer ik mijn kennis van de psychologie met kennis van design, ik ben er namelijk van overtuigd dat elk goed idee valt of staat met de uitvoering. Precies het goede duwtje creëren is de grootste uitdaging!

    MELD JE HIER AAN