Doe maar een corona-app

En waarom het zo simpel niet is

Je hebt een probleem dat je wil oplossen en moet daarvoor mensen bereiken. Wat doe je dan? We sturen een brief, maken een flyer of tegenwoordig favoriet: we bouwen een app. Et voilà! Helaas, je vergeet 1 ding: GEDRAG. Wat wil je dat mensen ermee gaan doen? Hoe zorg je dat mensen zo’n app installeren en áls ze dat doen, deze voor het juiste doel gebruiken. Bij de corona-app zien we nu onder een vergrootglas wat wij voortdurend bij organisaties zien. De reflex om meteen ‘iets’ (maakt niet uit wat) te gaan doen en dan komt het goed. Wat wordt hier vergeten?

WAAROM?

Laten we vaker naar kinderen luisteren. Rond een jaar of 2 beginnen zij aan een heldhaftige poging om de wereld een beetje te begrijpen en daarvoor gebruiken ze het magische woord: ‘waarom’. Simon Sinek heeft het met dit woord tot goeroe geschopt, zijn gouden cirkel draait om de opdracht: “Start with why”. Gedragsverandering bereik je niet zonder deze vraag te stellen. De eerste stap van de Duwtje werkwijze draait dan ook om de waarom-vraag van het probleem. 

Is de Corona app een doel op zich?

Rutte: “Het is geen hobby van mij en minister Hugo de Jonge om apps te ontwikkelen.
Het lijkt nu net of wij morgen willen weten waar iedereen is, nou liever niet.”

Nee, dus de app is geen doel op zich. Het doel is “de strijd tegen het coronavirus”. Dit is de stip op de horizon, uiteindelijk willen we allemaal weer een ‘normaal’ leven zonder dit virus. De functie van de app is het registreren wie wanneer met wie in contact is geweest, zodat je bij een (mogelijke) besmetting het advies kunt krijgen om binnen te blijven. De app is alleen effectief als de grote meerderheid van de Nederlandsers de app download. Maar is dat wel realistisch? Ga je het verplichten? En hoe handhaaf je dan? Nog veel belangrijker zijn de vragen over gedrag die (nog) te weinig gesteld worden. Wat verwacht de overheid van mensen als we de app hebben? Hoe kijken we naar mensen die de app niet downloaden, zijn zij bij voorbaat verdacht? En wat doe je als je een seintje krijgt ‘thuisblijven’ en je top fit voelt. Zoveel gedragsvragen nog die beantwoord moeten worden, voordat je een zinvolle app hebt.

“Duurt te lang…”

Deze reactie krijgen we weleens van opdrachtgevers. “Ja leuk hoor al die vragen, maar kun je niet gewoon meteen duwtjes maken?” En dan ben je weer terug bij de inleiding: we willen het liefst een quick fix voor onze problemen. Belooft een dieet een summerproof lijf? Wij doen mee! Kun je met een app zien waar mensen zijn en daarmee winnen van het coronavirus? Waar wacht je nog op? Klinkt heerlijk, maar de werkelijkheid is dat je juist tijd en geld verliest door aan deze illusies vast te houden. Door met zo’n veel te duur en onrealistisch dieet mee te doen, ben je na een paar weken diep teleurgesteld en is de kans groot dat je binnen no-time terug jojoot. Ook is de kans nog kleiner dat je echt iets gaat veranderen aan je leefstijl (bv. met kleine stappen, lees deze blog hierover). Door nu met stoom en kokend water een corona-app te lanceren, verliezen we veel tijd, geld (en onze privacy) en verliezen mensen vertrouwen. Dus, doe een paar stappen terug en zet op een rij: waarom doen we dit en wat willen we concreet dat mensen gaan doen? En welk Duwtje is daar dan bij nodig?

Gelukkig heeft het RIVM sinds kort een Corona Gedragsunit die de overheid direct adviseert over de rol van gedrag, psychologie en gezondheid. Zij zullen vast (al is het ongevraagd) adviseren over de grote rol van gedrag in dit vraagstuk.

Meer over de corona-app: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-app

 

Geschreven door mede-oprichter Liza Luesink.
Gedragsexpert mét jarenlange ervaring in de politiek. Een snijvlak dat nooit verveelt.

Contact met Duwtje naar aanleiding van deze blog?
Mail naar liza@duwtje.com of klik op de chat-icon rechtsonder en stuur ons een appje!

× Neem contact met ons op