DE KANTOORMEDEWERKER VAN DE TOEKOMST?

DAT IS EVEN SCHRIKKEN!

Geschreven door Nina Nuvelstijn

Nina is student aan  de Aeres Hogeschool Almere en schreef een adviesrapport voor Duwtje. In deze blog deelt ze het duwtje dat ze ontwikkelde op basis van gedragsonderzoek dat Duwtje in 2020 deed naar meer bewegen tijdens werkdagen.

De toekomst van
de kantoorgeneratie

 

Die is helaas al voor ons in beeld gebracht en gezond is hij zeker niet. In geen enkel land wordt zoveel gezeten als in Nederland en dat resulteert dan ook in een ongezond en (nog) onvoorstelbaar toekomstbeeld.

Dit is Emma! Emma is de kantoormedewerker van de toekomst, ontwikkeld door wetenschappers. Ze heeft spataderen en een buikje door te veel zitten, een gebogen rug door de verkeerde zithouding, opgezwollen enkels en polsen door veel herhaalde bewegingen, last van eczeem door werkstress en rode onderarmen en bovenbenen door het in contact komen van de hitte van de laptop. Emma is eigenlijk het toekomstscenario dat niemand wil, dat wordt ook wel een fear-appeal genoemd of het worst-case scenario. Het is een toekomstscenario dat veroorzaakt wordt door ongezond gedrag. In dit geval te veel aan één stuk doorzitten in dezelfde positie.

Hoe kan je Emma inzetten als fear-appeal om mensen op kantoor meer in beweging te krijgen? Dat kan met de gedragsinterventie: De toekomst in beeld gebracht.

Bronvermelding: fellowes.com

Dit ben jij,
welke toekomst kies je?

 

Emma is ontwikkeld om vanuit angst ons te motiveren tot gezonder gedrag. Maar het opwekken van angst kan nadelig werken wanneer er geen concrete handvatten worden gegeven om het doemscenario te voorkomen.

Wanneer we naar Emma kijken en ondertussen nadenken over de toekomst die we kiezen, hebben we tips nodig om beter te doen. In de spiegel zie we dan ook niet alleen onszelf, in het heden, maar naast de spiegel is er de optie voor een gezonde toekomst waarin we geen Emma look-a-like worden. De toekomst is wat wij ervan maken, dat is volledig aan onszelf. Maar dan hebben we wel een herinnering nodig mét concrete tips, en niet enkel het doemscenario van Emma.

Tips om kleine veranderingen in onze dagelijkse gewoontes dor te voeren. De auto wat verder weg van de ingang van het kantoor parkeren, of die koffie even twee verdiepingen lager halen. De toekomst staat niet vast, er is een keuze, jouw keuze.

Hoe pak je fear arrousal
effectief aan?

 

Wanneer we handvatten ontwikkelen, is het slim om onderscheid te maken in 2 soorten veranderingen: een directe verandering en een langdurige verandering. Door op twee niveaus handvatten te geven, vergroot je de kans dat er ook een verandering op de lage termijn ontstaat.

Een tip voor een langdurige verandering om meer te bewegen is bijvoorbeeld het installeren van een browserextensie die je herinnert even te gaan staan of het aanschaffen van een betere bureaustoel. Iets wat je meteen kan toepassen zoals je kopje koffie niet bij de dichtstbijzijnde automaat halen, is een tip voor directe verandering.

Elke kleine stap, is er eentje.

× Neem contact met ons op