Altijd in voor iets nieuws?

8 jaar geleden kon je me niet uit mijn boyfriend jeans krijgen. Momenteel ga je het ook erg moeilijk krijgen. Al is de skinny jeans enorm populair en niet uit het modebeeld weg te krijgen, de boyfriend jeans doet al jaren aan een opmars. Wat nog meer terug is gekomen? De wedge hak. We zien het nu massaal in gympen, maar ook een dikkere zool onder een vrij nette schoen begint langzamerhand op te komen. En dan hebben we het niet eens over de tuinbroek (it’s back).

 
Innovatie moe?
Wat is dat toch met trends? Zijn we als mensheid zo fantasieloos dat de modewereld massaal ideeën moet recyclen? In al die eeuwen mode kun je natuurlijk ook niet verwachten dat er een vorm, stof of combinatie onaangetast is gebleven. Puntschouders, leggings, puntneuzen, oversized blazers, streepjes; you name it en we hebben het ooit al eens eerder gezien. Oke, misschien Iris van Herpen daargelaten (3D printen maakt een hoop mogelijk) en bepaalde schoenen van Alexander McQueen zullen vast ook nooit eerder gemaakt zijn (met een reden…). Maar het gros van de ‘nieuwe’ trends is ooit al eens een trend geweest.
 
Misschien ook niet zo raar: we hebben iets ooit mooi gevonden. Daar 10 jaar later weer de beschikking over hebben, brengt goede herinneringen terug. Maar wat zorgt er dan voor dat we dingen zat worden?
 

 

Angst voor onbekende en niewsgierigheid
Het blijkt dat niet iedereen ergens snel klaar mee is. Sommige mensen houden het graag bij het oude en lopen rustig 20 jaar in dezelfde kleding rond; anderen houden het net twee maanden uit. Dit heeft onder andere te maken met (1) onze angst voor het onbekende en (2) onze nieuwsgierigheid naar nieuwe dingen. Zo blijken we een bekende negatieve uitkomst minder te vrezen dan een onbekende uitkomst waarvan het zowel positief als negatief kan zijn.
 
In hoeverre we angst voor het onbekende hebben, verschilt per persoon. Opvoeding speelt hierin een grote rol. Ook onze nieuwsgierigheid wisselt van persoon tot persoon en kan gestimuleerd worden door de opvoeding. Daarbij zien we dat mensen sneller innoveren of iets nieuws uitproberen in de gebieden waar ze zich op hun gemak voelen. Voor de een is dat kleding, voor de ander elektronica. Verklaart meteen waarom mijn buurman 5 kledingstuks in zijn garderobe heeft, maar wel een uitpuilende schuur vol met elektronica met het nieuwste van het nieuwste. Ieder zijn ding. 

 

× Neem contact met ons op