Afvallen met je toetsenbord?

‘Vanaf 1 januari is het mooi geweest: geen chocola, chips en koek meer voor mij!’ Velen zullen zich verbazen over de flinke kloof tussen dit goede voornemen en het gemak waarmee we op 2 januari alweer zonder tegensputteren in die voorgehouden koektrommel graaien.

Wanneer we dit goede voornemen zo stellig zouden nastreven als we het uitspreken, zou overgewicht een veel minder groot probleem zijn. Waarom is dat dan zo moeilijk? Keuzes die we maken worden veelal beïnvloed door impulsen. De mentale kracht om tegen deze impulsen in te gaan, wordt vaak verminderd door vermoeidheid of verbruikt door andere verstandige keuzes (zoals zuinig omgaan met je geld of niet uit je slof schieten tegen je baas). Hoe kunnen mensen zich toch aan hun goede voornemens houden, óók als ze in de impulsieve modus zitten?

De eerste optie is impulsen geen kans geven. Dit is ook waarom wordt geadviseerd om geen chocola in huis te hebben wanneer mensen daar een zwak voor hebben. Helaas besteden de meesten een flink aantal uur van de dag in een omgeving die ze niet zelf kunnen inrichten.

ALTERNATIEVEN TEGEN IMPULSEN

 

In het Nijmeegse Food Choice on Impulse Lab buigen wetenschappers zich over andere manieren om mensen te helpen met impulsen om te gaan. Hier wordt onder andere geëxperimenteerd met de Food Go/No-Go-training, waarbij impulsen via het toetsenbord worden afgeleerd. Deelnemers moeten op een toets drukken wanneer ze een Go-signaal zien en juist niet drukken wanneer ze een No-Gosignaal zien. Je raadt het al: ongezonde producten worden met een No-Go-signaal gecombineerd. 

SUCCESVOL 

Zowel in Nederland als in het buitenland zijn er al mooie resultaten gevonden. In verschillende onderzoeken is te zien dat de training er op korte termijn toe leidt dat er minder vaak wordt gekozen voor No-Go-producten en er minder van wordt gegeten (1). Ook is er als gevolg van de training gewichtsverlies bij mensen met overgewicht aangetoond (2). Interessant is natuurlijk of deze trainingen ook op de lange termijn effect hebben. Maar wie weet is hij op den duur één van de oplossingen tegen de ongewenste afloop van de onvermijdelijke confrontatie met karamel-zeezout-chocola en XXL-ribbelchips.

 

 

 

Bronnen:

1. Veling H, Lawrence NS, Chen Z, Van Koningsbruggen GM, & Holland RW. What is trained during food go/no-go training? A review focusing on mechanisms and a research agenda. Current Addiction Reports, 2017;4(1):35-41.

2. Veling H, Van Koningsbruggen GM, Aarts H, & Stroebe W. Targeting impulsive processes of eating behavior via the Internet: Effects on body weight. In The Goal Conflict Model of Eating Behavior, 2017 (pp. 160-178). Routledge.

Auteur: Eva Vermeulen.

Deze column verscheen ook in vakblad Voeding NU (december 2019). 

Geïnteresseerd in deze training? Neem contact op met de Nijmeegse onderzoeker Harm Veiling (h.veling@psych.ru.nl).


  

 

× Neem contact met ons op