Minder assertief door het gebruik van je smartphone?

Lees je deze blog op je telefoon? Pas op, waarschijnlijk laat je straks over je heen lopen… En als je relaxed achter je grote computerscherm zit is de kans groot dat je assertieve zelf naar voren komt. Tenminste als we recent onderzoek van de Harvard Business School mogen geloven. Post-doc Maarten Bos deed onderzoek naar het effect van de interactie met apparaten op je gedrag.

 

Strike a power pose!
Uit eerder onderzoek blijkt dat de manier waarop we zitten effect heeft op ons gedrag. Zogenaamde ‘power poses’, houdingen waarmee je je lichaam meer open en breder maakt. Bijvoorbeeld je armen in de lucht steken of je voeten op tafel leggen. Deze houdingen zorgen voor een stijging van de testosteron levels en een daling van cortisol (stress hormoon) in je bloed. Dit heeft als gevolg dat we meer zeker zijn van ons zelf en meer risico nemen. Al na een paar minuten blijkt zo’n ‘power pose’ effect te hebben op je gedrag.

 

Het onderzoek
Apparaten dwingen ons tot verschillende houdingen, voor je computerscherm zit je breder dan wanneer je op je telefoon aan het scrollen bent. Maarten Bos en Amy Cuddy onderzochten of mensen ander gedrag vertoonden wanneer zij op een iPod, iPad, een laptop of een desktop computer meededen aan het onderzoek. Na het invullen van een online vragenlijst, kregen de deelnemers 2 dollar en de keus of ze deze in wilden zetten bij een gokspel of wilden houden. Vervolgens moesten ze nog wat andere taakjes doen. Wanneer ze klaar waren zei de onderzoeker ‘Ik moet even wat papieren in orde maken. Als ik er over 5 minuten niet ben, kom me dan halen bij de balie.” Je voelt het vast al aankomen; de onderzoeker bleef langer weg en hield de tijd bij hoe lang het duurde dat de proefpersoon hem kwam halen.

 


94% vs. 50%
In het gokken zagen de onderzoekers geen verschil, maar bij het gedrag aan het eind van het experiment vonden ze een groot verschil. Deelnemers die achter een desktop computer zaten kwamen in 94% naar de balie om de onderzoeker te halen, de mensen die een iPod hadden kwamen slechts in 50% van de gevallen! Ook in tijd was er een duidelijk verschil: de desktop gebruikers wachtten 341 seconden vs. 493 seconden in de iPod groep.

Het doet dus nogal wat met je als je voor je sollicitatiegesprek nog even op je telefoon zit te surfen. Je maakt jezelf kleiner en wordt daardoor minder assertief. Mocht je toch moeten wachten, dan weet je wat je te doen staat: strike a power pose and go!

 

Het uitgebreide artikel op de site van Harvard vind je hier: http://hbswk.hbs.edu/item/7271.html