Training Gedragsverandering & Betaalgedrag

14 maart & 29 juni

Eéndaagse training:
Hoe geef je mensen een duwtje naar betaalgedrag?

Wanneer je werkzaam bent in de wereld van lokale belastingen, heb je te maken met mensen die niet kunnen of willen betalen. Met de juridische kennis zit het vaak wel goed. Waar echter nog kansen liggen, is bij het inzetten van kennis over gedrag: waarom doen mensen wat ze doen en hoe kun je ze een duwtje geven om in beweging te komen? De afgelopen jaren is in de wetenschap en de praktijk veel bewijs verzamelt voor de toegevoegde waarde van Psychologie. 95% van ons gedrag – en dus ook van het gedrag van jouw doelgroep – wordt beïnvloedt door onbewuste factoren.

EFFECTIEF COMMUNICEREN
In één dag nemen we je mee in de wereld van Gedragsverandering, waarbij we vooral focussen op hoe je effectiever communiceert. Welke zinnen kun je aan een brief toevoegen en hoe zorg je ervoor dat telefoongesprekken vaker tot een succesvol eindresultaat leiden? Alle kennis die we hebben over ons brein en onbewuste gedrag gieten we dus in concrete handvatten zodat je aan het einde van de dag weet hoe je jouw werk nog beter kunt doen, zodat meer mensen (sneller) gaan betalen.

De training wordt georganiseerd in samenwerking met Involon. Vanuit het FOLO worden 2 PE-punten toegekend. Involon mag deze FOLO-PE-punten toekennen omdat zij door het Centrum Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) geaccrediteerd is als opleidingsinstelling.

Datum 14 maart & 29 juni
Tijd 09.00-16.00 uur
Locatie Utrecht
Deelnamekosten € 365,- per persoon (excl. BTW).
Inclusief opleidingsmateriaal, koffie, thee, frisdrank en tussen de middag een uitgebreid lunchbuffet.

WAAR GAAN WE MEE AAN DE SLAG?

Programma & Voorbeeld duwtje

Programma

1. INTRODUCTIE ‘SLIMME ONBEWUSTE’
Tot voor kort ging men ervan uit dat mensen in staat zijn om de keuze te maken die het meest in het eigen voordeel is. Dit is nog steeds een belangrijke mythe: als we mensen maar genoeg informatie geven en goed uitleggen waarom iets belangrijk is, dan betalen ze wel. Helaas: we zijn irrationele wezens die gestuurd worden door factoren waar we ons helemaal niet bewust van zijn. Wist je bijvoorbeeld dat 95% van ons gedrag zonder ratio tot stand komt?

2. GEDRAGSVERANDERING IS OVERAL
We duiken de wereld van gedragsverandering in en ontdekken welke duwtjes er allemaal in het wild zijn. Van supermarkten tot booking.com en de overheid: we delen talloze voorbeelden en leggen uit waarom ze wel of juist niet werken. Dit levert een flinke dosis Do’s & Dont’s voor de praktijk op.

 

3. IN 5 STAPPEN VAN PROBLEEM NAAR OPLOSSING
Alleen weten welke praktijkvoorbeelden er zijn, is niet genoeg. Om echt effectief gedrag te veranderen is het noodzakelijk in de schoenen te gaan staan van de doelgroep. Hoe ziet hun leven eruit en wat komt er allemaal op ze af? Met behulp van het Duwtje gedragsmodel ontdekken we aan welke knoppen je moet gaan draaien om effectief gedrag te veranderen, van weerstanden tot de sociale norm en van motivatie tot mogelijkheden.

4. MAAK EEN EIGEN DUWTJE
Wanneer we voldoende inzicht hebben gekregen in het probleem en de factoren die een rol spelen, gaan we aan de slag met het creëren van het juiste duwtje. Hoe giet je alle opgedane kennis in een concrete oplossing?

Een duwtje in de goede richting

De debiteur motiveren tot handelen (direct betalen of contact opnemen) is het belangrijkste onderdeel van de communicatie over bijvoorbeeld betalingsafspraken of brieven zoals aanmaningen. Hoe minder capaciteit het de debiteur kost om de brieven te begrijpen, hoe groter de kans dat het doel bereikt wordt. Nu is het echter vaak zo dat de oproep tot actie (contact opnemen of direct betalen) wegvalt in de rest van de brief. Hoe kunnen we dat anders doen? We geven vier snelle tips concreet toegepast op de achterkant van een brief zoals de betalingsherinnering, tijdens de workshop komen er nog veel meer voorbij!

1. Visualiseren Symbolen en plaatjes zijn door onze hersenen makkelijker te verwerken dan tekst. Het maakt dat ons brein minder uitgeput raakt en we capaciteit over houden voor belangrijkere zaken. In dit geval: de schuld afbetalen. In dit geval hebben we op de achterkant van de brief gebruik gemaakt van visualisatie. Zodoende is in 1 oogopslag te zien wat je te doen staat.

2. Progress bar
Naast het visueel weergeven van de stappen, is er ook een progress bar toegevoegd. Deze is al voor een kwart groen waardoor de suggestie wordt gewekt dat men al de eerste stappen richting het gewenste gedrag heeft gezet. Denk aan spaarkaarten waar je al een paar zegeltjes bij hebt gekregen: ze motiveren ons om door te gaan.

3. Keuzevrijheid De derde techniek bestaat uit het geven van keuzeopties. We houden niet van iets ‘moeten’ en waarderen keuzevrijheid. Door te bekijken in hoeverre je vrijheid kan geven in het pad naar het gewenste gedrag (bellen of betalen), verminder je weerstand.

4. Maak het makkelijk Tenslotte is de benodigde informatie om te betalen overzichtelijk en grafisch neergezet. De volgorde is in overeenkomst met digitaal bankieren en heeft een soortgelijk lay-out. Hierdoor verkleinen we de mentale vermoeidheid en halen we onnodige hindernissen weg.

OOK ENTHOUSIAST?