3 vacatures!

Duwtje groeit hard dus zoeken we 3 stage toppers! Vanaf februari 2019 bieden we stages aan voor een gedragsexpert, social media wizard en grafisch vormgever. Zin om net dat stapje verder te zetten? Wordt onderdeel van het Duwtje team!

LEES MEER >

KUNNEN WE ONZE KILO’S ERAF NUDGEN?

Inspiratie van het NUDGIS SymposiuM

Op donderdag 8 januari 2018 presenteerden wetenschappers uit onder andere België, het VK, Utrecht en Wageningen hun onderzoeken over de effecten van nudges op eetgedrag. Hierbij een greep uit wat het NUDGIS symposium ons bracht, naast die druiven, reepjes komkommer, en… oké komt ie, een Kitkat, twee broodjes kaas, een chocolademuffin, een geitenkaaskroketje en een paar handen nootjes.

LEES MEER >

Gesneuvelde aannames en de oplossingen-valkuil…

In 2017 is het aantal masterclasses dat we gaven verdubbeld! Daarom werd het eens een keer tijd om een kijkje achter de schermen te laten zien. En wie kan dat nou beter dan één van onze deelnemers?!

Karen Hitters (Adviseur gezond en Duurzaam Voedselgedrag, Volksgezondheid, Gemeente Utrecht) deelt in deze blog haar ervaring met onze driedaagse masterclass!

LEES MEER >

EEN DUWTJE BIJ SCHULDEN

Het is kinderlijk eenvoudig om schulden te maken, maar uit de schulden komen is een heel ander verhaal. Uit onderzoek blijkt dat onze redzaamheid afneemt door stress en schaarste. We staan constant aan verleidingen bloot die ons in zo’n situatie de verkeerde kant op sturen. Wat kan gedragsverandering betekenen voor mensen met schulden? 

LEES MEER >

DE 3 TRENDS VOOR 2018

3 trends rechtstreeks van de Dutch Design Week die nog in volle gang is. Wat kan Gedragsverandering leren van design? Hoe zorg je dat je ideeën toekomstbestendig zijn? En wat heeft een donut daarmee te maken? 🍩

LEES ER ALLES OVER >

DUWTJES VOOR DUURZAAM GEDRAG

Duurzaam leven, wat is dat eigenlijk? Het voelt als een ver-van-je-bed-show. Hoe kunnen we Nudging inzetten om duurzaam gedrag te stimuleren? Liza Luesink vertelt het je in een interview met Elky Rosa van ‘Voor de Wereld van Morgen (ASN Bank). Wil jij daarnaast meer weten over de psychologie van duurzaamheid? Op 21 december geeft Aranka Sinnema hierover een college bij Impact Academy, mis het niet!

LEES HET ARTIKEL >

BEKIJK DE COLLEGEREEKS VAN IMPACT ACADEMY>

KAUWGOM VERKIEZINGEN

Wie is het meest uitgekauwd? We besloten het deze verkiezingen groots aan te pakken met een guerilla actie!

In Nijmegen en Arnhem kun je nu met je kauwgom stemmen door kauwgom te plakken op de kandidaat die je niet meer aan kunt zien. Plakken maar!

LEES MEER >

Eéndaagse training betaalgedrag

In samenwerking met Involon duiken we 14 maart & 29 juni in de wereld van betaalgedrag.  Wanneer je werkzaam bent in de wereld van lokale belastingen, heb je te maken met mensen die niet kunnen of willen betalen. Met de juridische kennis zit het vaak wel goed. Waar echter nog kansen liggen is bij het inzetten van kennis over gedrag: waarom doen mensen wat ze doen en hoe kun je ze een duwtje geven? Schrijf je ook in!

LEES MEER >

OPLEIDING DUWTJE EXPERT

7 sessies, 4 maanden, 24 technieken en 10 do’s & dont’s. We nemen je mee in de wereld van Duwtje!*

Gedragsverandering is een vak; hoe pak je dat aan en hoe bereik je innovatie? We delen meer dan 24 technieken en ontelbaar veel voorbeelden om jouw impact zo groot mogelijk te maken. En we houden het zeker niet alleen bij kennis; waar moet je op letten als je met gedragsverandering aan de slag gaat? We delen de belangrijkste do’s en dont’s en denken actief mee met de vraagstukken uit je vakgebied.

*De opleiding zit vol, maar er komt een voorjaarseditie in 2018. Dank iedereen voor het enthousiasme! 

LEES MEER >

HET MYSTERIE GENAAMD CREATIVITEIT

“Creatief? Dat ben ik dus echt niet!” Herkenbaar? Misschien is dit boek dan ook iets voor jou. Want je hoeft zeker geen Picasso te zijn om creatieve oplossingen te bedenken

LEES MEER >

DUWTJE TEGEN OVERVERHITTING

Waarom gadgets niet voorkomen dat baby’s en huisdieren overlijden in bloedhete auto’s? Omdat wij mensen eigenwijs zijn (“dat overkomt ons echt niet”)! Maar Duwtje zou #Duwtje niet zijn als we er niet iets op zouden bedenken. Dus we zijn er even goed voor gaan zitten en bedachten iets om de illusie van controle te doorbreken.

LEES MEER >

3 ADVIEZEN VOOR DE NS

Fluiten = Niet meer instappen, is de nieuwe campagne van de NS om bewustwording over de instapprocedure te creëren. De aanleiding:   conducteurs worden iedere dag geconfronteerd met gevaarlijke situaties doordat mensen nog snel instappen. Mensen doen alles om nog de trein in te kunnen voordat die voor hun neus wegrijdt. Dit kunnen we verklaren door het verliesframe; iets missen vinden we vreselijk. Maar hoe zorg je nu dat mensen dit eigenlijk idiote risico niet nemen? 3 adviezen om de NS campagne effectiever te maken.

LEES MEER >

REVIEW: HET INTERVENTIEKOMPAS

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (Het CCV) is al een aantal jaren één van onze opdrachtgevers. Met veel plezier verzorgen wij masterclasses en lezingen over gedragsbeïnvloeding rondom nalevingsgedrag. We houden elkaar dan ook regelmatig op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op gedragsgebied. Vandaag, 19 april, waren we aanwezig bij de lancering van het Interventiekompas, in deze blog lees je onze eerste indruk!

LEES MEER >

De (on)bewuste keuze

Maart lijkt in het teken te staan van gezondheid en gezonde voeding. De vernieuwde Schijf van Vijf werd gepresenteerd, we ontdekten nieuwe inzichten over het formuleren van keurmerken, lazen de kritiek op het bewuste keuze vinkje en foodbloggers zorgden ervoor dat de nieuwe campagne van Appelsientje geannuleerd werd. Onze samenleving is er maar druk mee, gezond leven en eten. Toch lijkt de gedragsverandering niet voor iedereen weggelegd en zijn de keurmerken en vinkjes niet altijd even effectief. Wat gaat er mis?

LEES MEER >

Gemeenten laten kans liggen

In deze nieuwe rubriek #GratisAdvies geven we ongevraagd advies. Gewoon omdat we dat leuk vinden! Als je met een Gedragsveranderingsbril naar de wereld kijkt zie je voortdurend kansen. Om beurt geeft een van onze teamleden gratis advies naar aanleiding van iets dat ze gezien of gehoord hebben. Deze keer: Gemeenten laten kans liggen om afvalscheiding te stimuleren en drie concrete tips.

LEES MEER >

Correspondents dinner: echt niet grappig!

Een Amerikaanse traditie door Twan Huys geïntroduceerd in Nederland met als kern de ‘roast’: premier Rutte kreeg de kans om met humor zichzelf en de uitgenodigden media eens flink op de hak te nemen. De meesten lachten hartelijk als zij genoemd werden. Zo niet MAX presentator Jan Slagter… Bij #Duwtje maken we veel gebruik van humor. Slechte grappen onderling, maar ook bij het ontwikkelen van interventies. Wat zijn aandachtspunten bij het gebruik van humor?

LEES MEER >

Aranka komt Duwtje versterken!

Door Aranka
1993. Ik kon nog maar net kruipen. Toch presteerde ik het om ineens in de woonkamer te staan, terwijl mijn moeder dacht dat ik braaf in bed lag. Hoe viel dat te verklaren? Ik ben nieuwsgierig! Ik wil zien wat er om me heen gebeurt en ontdekken. Ik heb Google altijd binnen handbereik om informatie te zoeken (een organisatie die mij overigens fascineert door haar psychologische technieken, online én op de werkvloer).

LEES MEER >

Gelukkig nieuwjaar!

Nieuwe huisstijl

Waarschijnlijk was het je al opgevallen: Duwtje heeft een nieuwe huisstijl. Ons oude vertrouwde logo blijft, maar de rest is radicaal veranderd. En bij een nieuwe huisstijl horen natuurlijk ook nieuwe visitekaartjes. Op Facebook vroegen we welke tekst op onze visitekaartjes moest staan. Wij zagen de humor nog wel in van ‘stop talking’ maar de overduidelijke winnaar was natuurlijk ‘Duwtje nodig’. Bedankt iedereen! We hebben ze maar meteen met een gouden randje laten drukken…

Hand Made

We hadden de ‘handdoek-parkeerkaarten’ voor de TU Delft Library ergens uit China kant en klaar kunnen halen, maar wat is daar nou leuk aan? De TU Delft is een voorbeeld als het gaat om inventiviteit, dus wij dachten: daar sluiten we bij aan. En dat is gelukt! Met lokale materialen (#supportyourlocals) hebben leerlingen van het Praktijkonderwijs in Zutphen de parkeerkaarten voor de TU Delft geproduceerd.

LEES MEER >

Implementatie Intentie

Hoewel veel ouders als voornemen hebben om dagelijks met hun kinderen te lezen, trok de Brede School Academie in Utrecht aan de bel. Speciaal voor hen ontwikkelden we de implementatie intentie poster. Deze techniek uit de psychologie werkt doordat het gedrag wordt gekoppeld aan een bepaalde specifieke situatie. De implementatie intentie heet ook wel de als-dan regel: als situatie X zich voordoet, dan voer ik gedrag Y uit.

LEES MEER >

Wederkerigheid

Voor wat, hoort wat. Toch? Dit gegeven besloten een aantal onderzoekers nader te bekijken. Ze ontwierpen een experiment waarbij twee deelnemers samen een aantal schilderijen op kwaliteit moesten beoordelen. Een van de deelnemers was in realiteit echter een handlanger van de onderzoeksleider en speelde het spel mee.

LEES MEER >

Duwtje in VNG Magazine

Niet alleen de Belastingdienst en ministeries zijn bezig te bekijken hoe ze wetenschappelijke kennis over gedrag zinvol in kunnen zetten, ook gemeenten onderzoeken wat deze kennis voor hun projecten kan betekenen. Zo gaven we laatst een tweedaagse masterclass aan de gemeente Leeuwarden. VNG Magazine schreef er een stuk over.

LEES HET ARTIKEL >

Foot-in-the-door

Uit onderzoek blijkt dat mensen best ver gaan in het instemmen met vreemde verzoeken. Zo stemde maar liefst 76% in met een enorm bord in hun tuin met de tekst ‘be a safe driver’. Waarom? omdat ze een week daarvoor al hadden ingestemd met een kleine sticker. Degenen die niks over een sticker gehoord hadden, wezen het verzoek van het bord vaak af (slechts 17% stemde in). Dus: vraag eerst om een kleine gunst en vraag dan om een grotere gunst.

Duwtje in het nieuws

Maar liefst twee weken achter elkaar staan we met een enorm artikel in de krant! Naast Duwtje zijn wij werkzaam bij de Belastingdienst waar we een gedragsveranderingsteam oprichtten. Inmiddels bestaan we een aantal jaar en hebben we vele mooie onderzoeken afgerond. Daarover vertelden we meer aan de NRC en het bleek een populair onderwerp! Trending op Blende en maar liefst twee publicaties in nrc.next en NRC handelsblad.

LEES MEER OP BLENDLE >

 

Sociale Bewijskracht

Als de meerderheid het doet, zal het wel goed zijn. De kern van sociale bewijskracht. Daarbij kijken we vooral in onzekere en onbekende situaties om ons heen. Misschien kenden deze mannen het gebouw niet en namen ze aan dat de lift vast aan de andere kant weer open zou schuiven. Wanneer we onzeker zijn over wat het juiste gedrag is, stemmen we ons gedrag dus af op wat de meerderheid doet.

LEES MEER >